Hoe kun je genieten van dat wat je wél doet?

Hoe kun je genieten van dat wat je wél doet?

18 mei 2022 1

Niemand in de Bijbel heeft het ‘druk’. Wij wel. Altijd ‘aan staan’, daar hebben veel mensen last van. Omdat er altijd wel iets zinnigs te doen is. Dat lijkt geen probleem, totdat je niet meer kan genieten omdat je voortdurend ‘aan’ wil staan. Niks doen, wat is dat eigenlijk? Hoe kan je meer genieten van het leven?

Zomaar een film of een Netflix-serie kijken of in een park rondhangen, met vrienden wat gaan drinken. Kwam jij daar vroeger ook veel vaker aan toe? Dat je bijvoorbeeld als puber of zonder relatie veel vaker ‘zomaar’ iets ging doen, zonder dat het een doel had? Als het leven ‘serieus’ wordt kan het er zomaar insluipen: er is altijd wel iets te doen. Maar kun je dan nog wel genieten?

Genieten in de Bijbel

Genieten komt wel in de Bijbel voor. ‘Geniet van het leven! Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt. Dat is wat God graag ziet. Draag altijd mooie kleren. En zorg ervoor dat je lekker ruikt. Geniet van het leven met de vrouw van wie je houdt. Je leven is zo voorbij. Geniet daarom van elke dag die God je geeft. Dat is het enige wat je hebt in je leven. Verder is het alleen maar werken en werken.’ (Prediker 8: 7-9, Bijbel in Gewone Taal)

Functioneel

Werken is dus niet het doel in je leven volgens de Bijbel. Maar dat is gemakkelijk gezegd als je werk en alles wat je doet wel een doel heeft. Functioneel is. Want daar halen we veel eigenwaarde uit. Het maakt ons een goede student, werknemer, een goede partner of vriend(in), dochter of zoon en noem maar op. En dat lijkt nooit genoeg te zijn. Dat kan altijd meer, en meer, en meer.

Kwantiteit en kwaliteit

Er bestaat zoiets als het verschil tussen de kwantiteit en de kwaliteit van je leven. De kwantiteit gaat over de hoeveelheid van dingen die je doet, of hoeveel vrienden dat je hebt, hoe vaak je sport, hoeveel uren je maakt, hoeveel likes je krijgt, hoe vaak je naar een festival kan, hoeveel je verdient enzovoorts. Dat is niet hetzelfde als de kwaliteit van je leven. Dat gaat over de waarde van je leven.  Dat gaat niet over een doel. Dat gaat over wat waardevol in je leven is. En jij, zoals je bent, hoe waardevol ben jij? Superwaardevol! Gewoon zoals je bent. Ja, niet alles wat we doen is goed. Maar gelukkig zegt God: ‘Ik hou van jou!’

Wat heeft het voor zin als je je niet hoeft te bewijzen?

Dat is ook gek. Want dat betekent dat je er mag zijn om wat je ontvangt, niet om wat je verdient, bij elkaar spaart, bij elkaar werkt of wat dan ook. Je hoeft je dus niet te bewijzen. Dat geeft je veel meer vrijheid, ook om te kunnen genieten. Maar zonder dat het luiheid wordt of niets doen. Je gaat een andere soort tijd ervaren.

Twee soorten tijd

Kwantiteit en kwaliteit hebben allebei een eigen soort tijd. In het Grieks ‘chronos’ en ‘kairos’ (in het Nederlands betekent dat allebei ‘tijd’ maar de inhoud is anders). Chronos kennen we van ‘chronologische volgorde’ bijvoorbeeld. Dat gaat over de tijd die vliegt, over resultaten, planmatig werken, discipline, altijd gericht op de toekomst (iets bereiken) of het verleden (iets goedmaken, verbeteren) en op steeds meer. Kairos is meer de tijd van ‘als de tijd er rijp voor is’, het gunstige moment, ergens van ‘in the flow’ zitten, helemaal in het nu zijn, een zekere creatieve chaos, vrijheid, een kans aangrijpen en improviseren. Leven bij de dag zou je kunnen zeggen, in het moment, niet meer jagen maar vertragen. Niet ‘minder’ maar anders, doen wat het moment je (in)geeft.

Niet minder

Kunnen genieten is dus niet iets wat je moet kunnen doen, maar ook niet iets wat eigenlijk ‘niets doen’ is. Het vraagt om een andere tijdsbeleving. En dan kun je juist genieten ín wat je doet.

Ben je benieuwd naar deze manier van tijdsbeleving en wil je dat ook wel eens ervaren. Kom dan naar het Zinzoekersweekend van MijnKerk op Ameland

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Hoe kun je genieten van dat wat je wél doet?
  1. Mar

    Martha had het wel druk..

    22 april 2021

Reacties zijn gesloten.