Hoe laat je de eisen los die God zou stellen?

Hoe laat je de eisen los die God zou stellen?

1 februari 2019 3

‘Jij bent christen, dus jij mag niet liegen.’ Ik kreeg die vreemde opmerking toen iemand mij naar de waarheid over iets vroeg. En ik ben christen, dus ik mag niet liegen, vond ze. Jij ook niet, pareerde ik nog. Maar die vlieger ging niet op. Kennelijk liggen de eisen van mij als gelovige hoger van die van een ander.

Dezelfde eisen lijken ook van God te komen. Als je alles leest in de bijbel over wat je wel en niet moet doen, dan benauwt het je haast. Dat kan ik nooit! En het is niet vrijblijvend. Er komt ook een afrekening, een oordeel. Mijn hemel, hoe zou ik dat ooit allemaal kunnen?

Onze hoge lat

Het is niet het enige waarbij mensen hun manieren op God projecteren. Wij leggen de lat hoog, voor anderen zeker, maar voor onszelf ook. En zou God dat dan niet ook doen? Anders komt er toch nooit iets van terecht?

Scherven en los zand

Dat klopt ook. Dat heeft de geschiedenis laten zien. En alle pogingen die wij doen om het beter te doen ook. Het wil niet altijd (helemaal) lukken. De scherven houden we in ons hand. Het zand glipt ons door de vingers. (Weer) niet gelukt.

Wetten in de bijbel

Ja, natuurlijk staan er veel aanwijzingen in de bijbel. En gelukkig maar. Ze helpen ons om een gelukkig leven te leven. Een heilzaam leven: een leven dat goed is voor ons en voor de hele schepping. Heilzaam betekent ‘heel’, zonder scherven en brokstukken. Tot eer van God, zeggen we dan. Dat betekent niet: we doen het voor een ander. Dat betekent: het laat onze dankbaarheid zien voor dit mooie leven op deze mooie wereld.

Genade

Maar daar maken we af en toe of vaker een potje van. Er breekt zoveel. Maakt het dan niet steeds moeilijker en onmogelijker om aan de eisen van God te voldoen? Nee, het zijn in die zin geen eisen. Juist de aanwijzingen van God in de bijbel geven een kans om in de spiegel te kijken. Zo gaat het niet goed, maar als ik het anders doe wel. En als dat niet lukt, dan is er weer een nieuwe kans. Want God weet dat het van hem moet komen. Niet alleen de aanwijzingen, maar ook de genade. Begin maar weer opnieuw. Nee, het was niet goed zoals het ging, maar dat wist je zelf ook al.

Loslaten

De volgende keer dat iemand mij wijst op de hoge eisen die mijn geloof aan mij zou stellen, zal ik zeggen dat dat niet meer voor mij geldt dan de ander, en dat het verschil is dat ik opnieuw mag beginnen. En dat ik daarom die hoge eisen mag loslaten.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
3 reacties op “Hoe laat je de eisen los die God zou stellen?
 1. Marijke

  Een leugentje om bestwil.
  Weer geen post, weer geen bezoek. Wie niet waagt wie niet wint. Ik zocht een mooie kaart voor een van de jongens die zichtbaar boos werd,schreef zijn naam erop en gaf hem met de woorden post voor jou van thuis. Hij ging met zijn kaart naar iedereen toe ik heb post ik heb post gekregen van thuis.Zijn woede was opslag verdwenen.

  1 februari 2019
 2. Anneke van Geenhuizen

  Alleen door genade hoeven we niet op ons tenen te lopen. Wij zijn allemaal zondaren, maar proberen liefde te geven, ondanks dat het niet altijd lukt. Als je de tien geboden leest dan is er niemand die ze allemaal naleeft.
  Ik ben helemaal niet bijbelvast en lees eigenlijk nooit meer uit de bijbel, maar als je in de natuur loopt dan voel ik Gods nabijheid.
  En belangrijk vind ik ook als iemand je pijn heeft gedaan om te vergeven.
  Gelukkig dat Pasen ons toekomst geeft.

  1 februari 2019
 3. Taco Smit

  Fijn om met deze bemoediging de nieuwe week te beginnen.

  11 februari 2019

Reacties zijn gesloten.