Hoe laat je een diep verlangen los? De laatste aflevering van DIEP geeft je het inzicht.

Hoe laat je een diep verlangen los? De laatste aflevering van DIEP geeft je het inzicht.

27 mei 2021 0

De laatste aflevering van DIEP ging over loslaten. Actrice Joy Wielkens had altijd een gezinswens gehad. Het was haar ‘lotsbestemming’, haar diepste verlangen. Nu was ze 40 jaar en ze had geen partner en geen kinderen. Het leven leek niet te worden wat ze ervan gehoopt had. Hoe ga je daarmee om? Hoe laat je je zelfbedachte lotsbestemming los? De aflevering van DIEP helpt je daarbij.

Rituelen gaan diep

De eerste wijze die Joy deze avond was predikante Rolinka Klein Kranenburg, die zelf kinderloos was gebleven. Het was een bewuste keuze die ze had gemaakt met haar partner, maar had daarvoor wel veel moeten overwinnen. Ook zij had een oerverlangen om moeder te worden, losgelaten. In een indringend gesprek met Joy vertelde zij dat zij met haar partner een ritueel hadden gemaakt om dit gemis een plek te geven. Zij hadden allebei een tatoeage genomen, wat was het teken, hun ritueel van dit gemis wat hen bond. Rituelen zijn essentieel, want ‘iets wat er niet is heeft ook geen gedenkdag, geen sterfdag, geen geboortedag, geen moment in tijd (…) Dat verlangen loslaten is ook rouw’. Je moet erdoor heen gaan, om ‘in een land terecht te komen waar dat milder is.’

Het zit diep in de weg

Psycholoog Steven Pont deed met Joy een ‘familieopstelling’ om innerlijke processen duidelijker te maken, dit keer waren de figuurtjes die gebruikt werden de gedachten en overtuigingen die Joy had. Het hielp haar in te zien welke overtuigingen haar in de weg zaten om verder te gaan met haar leven. ‘Voor het verdriet staat een grote muur.’ En: ‘het gevoel dat er niet van me gehouden werd’, omdat haar vader er nooit voor haar was geweest. Het gevoel zonder vader op te groeien, dat wilde zij niet doorgeven. Daarbij had de droom van het moederschap veel betekenis voor haar, maar had ook een remmende werking. Het richtte haar teveel op wat er niet was, in plaats van te zien wat er wel is in haar leven. Door ergens teveel aan vast te blijven houden, kan datgene ook in de weg gaan zitten.

Nieuwsgierig naar wat de toekomst jou kan brengen

De laatste bezoeker van deze aflevering was Jorien Ouweneel. Zij is zelf ongewenst kinderloos en heeft een coachpraktijk voor mensen met een onvervulde kinderwens. ‘Als je blijft vasthouden aan de angst, dan kom je niet verder.’ Joy besefte dat ze de situatie zou moeten accepteren, al kon ze zich dat nog niet voorstellen. Laat je je gevangen houden door de angst? Of ga je nieuwsgierig worden voor wat de toekomst jou kan gaan brengen?  

Diep gaan helpt, zeker met hulp van anderen

Het was het laatste wijze advies van de nacht en van de hele serie van DIEP. Zes afleveringen lang zagen we BN’ers diep gaan met fundamentele levensvragen, bijgestaan voor psychologen, predikanten, ervaringsdeskundigen en coaches. DIEP toonde de veelheid aan levensvragen, die voor zoveel mensen herkenbaar zijn én de rijkdom aan wijsheid die beschikbaar is. Altijd waren de gasten aan eind van de avond verder met hun levensvraag gekomen dan aan het begin. Diep gaan helpt, zeker met hulp van anderen.

Wat heb jij los moeten laten? Met welk verlangen had dat te maken? Deel het met ons in de comments.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard