Hoe leg je de paashaas uit aan kinderen?

Hoe leg je de paashaas uit aan kinderen?

13 februari 2023 1

Als je door de supermarkt loopt, lijkt het christelijke Paasfeest over iets heel anders te gaan dan de dood en opstanding van Jezus. De paashaas en zijn eieren vullen de schappen. Wat moet je met die paashaas? Duidelijk is dat je er niet onderuit kan. Hij was er, al dan niet voordat het Christendom hier zijn intrede deed, en hij is er. Commercieel uitgebuit? Jazeker. Reden om hem op zijn plek te zetten. Zonder hem te negeren. Geef hem zijn juiste plek!

Het christelijk paasverhaal gaat niet over de paashaas met zijn eieren. Het gaat over Jezus. Hij wilde ons leven bevrijden van alles wat dood en doods is in ons leven. Daarom ging hij ons voor door zelf te sterven. En door uit die dood op te staan. Dat geeft nieuwe hoop en een perspectief voor nieuw leven. Eieren kun je perfect gebruiken om dat kinderen én volwassenen te laten ervaren. Dat ei, hoe hard en levenloos het er ook uitziet, binnenin gebeurt iets. En dan breekt een kuiken door het ei. Niks levenloos. Nieuw leven! En die haas? Een waakzaam dier, die geen hol heeft maar een leger in het open veld. Een gat in de grond. Waakzaam, zoals wij waakzaam mogen zijn op de wederkomst van Jezus.

Wil je meer weten over de herkomst van de paashaas en hoe dit verweven is geraakt met het paasfeest?
Lees dan dit artikel van Otto Grevink bij Zin op School.

Vertel waar Pasen over gaat
Je kunt je verzetten tegen de paashaas en zijn eieren. Dat kost vooral jezelf veel energie. Je kunt ze ook omarmen, en zien dat je dat al doet bij het eten van een paaseitje of het kopen van een paasstukje. Omarm het en vertel het christelijke paasverhaal erbij. Dat kinderen die paashaas misschien eerder leuk vinden, daar kun je niets tegen doen. Je kunt wel vertellen aan de hand van de eieren waar Pasen écht over gaat. If you can’t beat him, join him. To join Him.

Lees ook: Zo kun je als gezin Pasen vieren met kinderen

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Hoe leg je de paashaas uit aan kinderen?
  1. Marij-ke

    Vandaag was een prachtige dag. Onze kers vol met bloesem, het was druk in die boom met zijn overvloedige lentetooi. Zo waren er veel vogels die zongen een prachtig lente lied. De kikkers in de vijver deden mee. De bloemen lieten prachtig hun feestkleed zien. Nieuw leven kondigt zich op uitbundige manier aan de winter is voorbij nieuw leven ontkiemt. De vogels bouwen hun nest. Lammetjes worden geboren. Hazen rennen door het weiland wat zijn ze blij. Op weg naar Pasen op weg naar het Licht.

    31 maart 2021

Reacties zijn gesloten.