“Hoe mijn opvoeding invloed heeft op de keuzes die ik maak”

“Hoe mijn opvoeding invloed heeft op de keuzes die ik maak”

14 juni 2021 0

Veel van de keuzes die we nu maken, hebben we te danken aan onze eigen opvoeding. Dat klinkt best logisch, want in je opvoeding leerden we hoe we uiteindelijk op eigen benen moesten staan. In hoeverre bepaalt opvoeding de keuzes die we nu maken? Hoe doe jij dat als je samen gaat wonen, gaat trouwen of kinderen krijgt? Kopieer je alles wat je ouders deden of geef je je er eigen draai aan? Ik geef je een kijkje in hoe wij dat thuis doen en wat wij meenemen van onze families: ‘De Jaakkes’ en de ‘Den Toonders’.

Toen mijn lief en ik net getrouwd waren hadden we regelmatig discussies over kleine dingen. En die verliepen vaak op dezelfde wijze. ‘Ja, maar wij doen dat altijd zo!’ En dan de ander met ‘Maar hoe wij dat doen, is veel handiger…’. De wij in die gesprekken was dan ons ouderlijk gezin. Onze ouderlijke gezinnen hebben beide hun positieve en hun negatieve kanten. En dat leidde vaak tot discussies. Op een gegeven besloten we: Wij zijn nu De Jaakkes. Wij kiezen hoe wij het doen, met elkaar en later met onze kinderen. 

Prioriteiten stellen om de juiste keuze te maken

Het gezin wat wij nu zijn heeft een beetje van beiden. Een deel van hoe wij het doen is gewoon zo ontstaan. Over andere dingen hebben we echt bewust nagedacht. Hoe willen we dit aanpakken? Wat vinden we belangrijke waarden in ons leven en wat heeft daarin prioriteit? Mijn lief en ik hebben altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Dat is belangrijk in ons leven. Aan de andere kant is ons gezin en onze relatie heel belangrijk. We geven dat prioriteit boven ons vrijwilligerswerk.

Herkenbare keuzes

We hebben een weg gevonden tussen onze beide opvoedingen en hebben daar iets eigens van gemaakt. We hebben wel een auto, maar pakken meestal de fiets. We nemen eten en drinken mee onderweg, maar pakken ook graag een terrasje. Onze kinderen herkennen dingen als ze bij hun opa en oma’s zijn, ‘Hee, dat doen papa en mama ook zo!’. Maar soms staan onze ouders ook verbaasd over de andere keuzes die wij maken. Ze zien dat wij niet zomaar hetzelfde gezin zijn als dat wat zij gevormd hebben. En erkennen dat ook hun gezin niet hetzelfde in elkaar zat als dat van hun eigen jeugd.

Jij mag zelf de keuze maken

Je hebt zelf de keuze om wel of niet mee te nemen wat je hebt geleerd in je opvoeding. Of om het aan te passen naar wat bij jou past. Misschien wil je niets liever dan het laten bij waar het hoort: het verleden. En dat geldt niet alleen voor in een relatie, of een gezin. Voor ieder afzonderlijk is het goed om af en toe eens te evalueren. Waarom maak ik de keuzes die ik maak? Is het aangeleerd of eigen? Wat past er echt bij mij en bij wat ik belangrijk vind? Welke waarde in mijn leven geef ik de hoogste prioriteit. 

Wat neem jij mee vanuit je eigen opvoeding? En wat liever niet?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder