Hoe moet je bidden?

15 mei 2021 2

Bidden is helemaal niet vanzelfsprekend. Tot wie dan? En wat kun je er dan van verwachten? Velen hebben het bidden losgelaten, hun verwachtingen ervan laten varen. Toch kunnen er ineens van die momenten zijn dat je het weer zou willen kunnen. Als een kind in je omgeving ziek wordt. Of je je enorme zorgen maakt om iemand, die je zo graag zoveel leed zou willen besparen. Maar hoe bid je dan?

Wat je verwacht van een gebed, een kaarsje of een schietgebedje hangt af van wat je beeld van God is. Velen hebben het bidden losgelaten, omdat ze niet kunnen geloven in een God die alles kan veranderen, als een soort hoger Opperwezen. Zo werkt het inderdaad niet. Dat merken we maar al te snel als iemand toch doodgaat en heel veel andere dingen niet gebeuren waar je wel om had gebeden.

God bestaat niet

Bestaat God daarom niet? Ik denk dat zo’n God inderdaad niet bestaat. Ik zou er tenminste niet in kunnen geloven. Er gebeurt weliswaar veel dat ik niet kan verklaren, maar ik zie ook heel veel dingen die ik niet kan verklaren als er wel zo’n God zou zijn. Waar is die God dan bij ziekte, oorlog, depressie, ontslag, scheiding en noem maar op? Die God is er niet.

God bestaat wel

Een andere God is er wel. Hij is een God die verbinding zoekt. Vanaf het begin toen deze God zei ‘Laten wij mensen maken’ is God erop uit om zich aan ons en aan de hele wereld, Zijn schepping, te verbinden. Als wij bidden, dan haken we aan bij die verbinding. We doen geen zakelijk beroep op Gods macht – doe er iets aan! – maar we doen een emotioneel beroep op Gods verbondenheid met ons – trek ons lot U aan!

Verbondenheid

In die verbondenheid ligt de kracht. Het is niet dat ik iets doe als ik bid, waardoor er iets verandert. Het is niet omdat ik God heb aangesproken op Zijn macht, dat er iets wordt opgelost. Het is de verbondenheid die iets teweeg kan brengen. Zoals ook wij een beweging in gang kunnen zetten als we verbonden met elkaar zijn, zo kan bidden ook iets teweeg brengen. Bidden lost niet op, maar verbindt.

In beweging komen

Die verbinding kan meer teweeg brengen dan je zelf kunt bedenken of zelfs kunt bidden. Want wat zou goed zijn? Waar kun je voor bidden? Jouw woorden zijn geen voorwaarden dat er iets gebeurt. Je verbinding is genoeg. Ik hoorde een mooi lied van Sela. Een voorbedelied noemen ze het. Met een even simpel als doorleefd gebed: Heer doe meer, dan wij kunnen bidden/Heer doe meer, dan wij kunnen denken/Laat uw kracht zien, laat uw liefde werken.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Hoe moet je bidden?
 1. Marij-ke

  Voor mij ligt een boek van Bert Hoedemaker. IK BID DUS IK BEN.
  Een boek dat je niet zo maar even uit leest. Gebed is gesprek met God. Als je met God praat ontstaat “taal van leven”.

  Hoe kan ik verder leven lied NLB 861

  Hoe kan ik verder leven?
  Hoe moet ik verder gaan?
  Kan ik ooit vergeven, wat mij is aangedaan?
  De wonden in mijn ziel,
  de haat en bitterheid
  Lijken niet te helen,
  niet door woorden, niet door tijd.

  Refrein:
  Maar als er vergeving is,
  kan er genezing zijn
  van de pijn en het verdriet diep van binnen
  Als er vergeving is,
  kan er genezing zijn
  En de weg van herstel kan beginnen.

  O God, ik heb U nodig
  Ik kan het zelf niet
  Ik lijk haast te verstikken
  In angst en in verdriet
  Hoe kan ik ooit vergeven?
  Zoals U mij vergeeft
  Dwars door alles heen,
  wat mij beschadigt heeft.

  (refrein)

  Geef mij de kracht van Uw liefde,
  om verder te gaan
  ook al zal er een litteken blijven bestaan
  Want is Uw liefde niet sterker dan de dood
  Uw vergeving niet dieper dan mijn nood.

  Want waar Uw vergeving is,
  zal genezing zijn
  Van de pijn en het verdriet, diep van binnen
  Waar Uw vergeving is,
  zal genezing zijn,
  en de weg van herstel kan beginnen…
  en de weg van herstel kan beginnen…

  12 juni 2020
 2. Emmy Bruins

  Dit lied verwoordt wat er in mij leeft. Mijn oudste dochter heeft het contact met mij verbroken, ik heb ziele pijn en bid iedere dag om verandering in het hoofd van mijn dochter dat de “heilige geest” mag werken en wat ik er zelf aan kan doen of misschien niet.

  20 mei 2021

Reacties zijn gesloten.