Hoe moet je vechten voor je relatie?

Hoe moet je vechten voor je relatie?

23 september 2019 1

Bij MijnKerk hebben we het deze maand over verbroken relaties. Als je in scheiding ligt is het zaak dat zo goed mogelijk te regelen met elkaar. Maar wat nou als je niet gescheiden bent, maar wel merkt dat het misloopt in je relatie. Hoe moet je vechten voor je relatie?

De meeste stellen kennen zowel betere als mindere tijden. Er komt soms een moment waarop het niet meer zo vlotjes gaat. Op dat moment moet je keuzes maken die je toekomst bepalen. Afwachten lijkt de makkelijkste weg, maar uiteindelijk kun je de problemen zo op hun beloop laten dat je steeds verder uit elkaar drijft. Loslaten is een pittige beslissing, definitief uit elkaar gaan betekent immers heel veel voor je dagelijks leven. Vechten is ook een keuze, en zeker niet de weg met de minste weerstand.

Blijf hoop houden
Vechten voor je relatie betekent dat je de hoop niet opgeeft, ook al voel je je hopeloos. Vechten betekent ervoor kiezen om je stinkende best te doen om dat wat er kapot is weer te lijmen. Het betekent dat je niet blijft staan op je standpunten, maar juist toenadering zoekt. Ook als je je daarin alleen voelt staan. Als je een moeilijke tijd meemaakt in je relatie, zijn er een aantal dingen die kunnen helpen.

Neem de tijd voor elkaar
Breng tijd met elkaar door. En dan niet alleen samen Netflixen. Wees echt op elkaar gericht. Ga wandelen/fietsen, speel een bordspel. Ga het gesprek aan, stel vragen en luister oprecht. Als je het kunt regelen is samen een weekend weg helemaal mooi. Dit kan echt verfrissend werken.

Zoek fysieke verbinding
Soms kan het zijn dat je weer diepe verbondenheid voelt door te knuffelen of seks te hebben, ondanks alle meningsverschillen. Daar bewust tijd voor maken kan helpen elkaar ook op andere vlakken weer te vinden.

Lees samen een boek
Zoek een goed boek over relaties en bespreek de verschillende thema’s. Geef hierbij de ander de ruimte om zijn of haar visie te benoemen en probeer elkaars standpunt te begrijpen.

Zoek hulp
Neem samen vrienden of familie in vertrouwen waar jullie je allebei prettig bij voelen. Waak er hierbij voor om twee kampen te creëren. Ook het zoeken van een goede relatietherapeut kan een belangrijke stap zijn.

Ga bidden
Neem de tijd om zelf te bidden. God weet wat er speelt, dus het geeft niet als je niet de juiste woorden vinden kunt. Als het kan is samen bidden heel krachtig. Ook kan het heel waardevol zijn om anderen te vragen om voor jullie te bidden.

Welke stappen kun jij deze week nemen om je relatie te verbeteren?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Hoe moet je vechten voor je relatie?
  1. mar

    heb vooral geduld met elkaar, wees er voor elkaar, en verwacht niet dat alles perfect is.
    denk aan de goede tijden die er waren en probeer weer steeds meer van deze goede tijden te krijgen

    23 september 2019

Reacties zijn gesloten.