Hoe overleef ik de vraag wanneer er eens kinderen komen?

Hoe overleef ik de vraag wanneer er eens kinderen komen?

7 juni 2019 0

Steeds vaker staan stellen tegenwoordig voor de keuze: willen we – als het ons al gegeven is – wel of geen kinderen? Wat als je nog geen antwoord hebt op die vraag? Het helpt ook niet echt als mensen om je heen de druk opvoeren door allerlei vragen te stellen waar je niet op zit te wachten. In deze blog deel ik mijn eigen ervaringen en geef ik je drie vragen om over na te denken. 

Op Bali zwaaide mijn gastvrouw een bruidspaar op huwelijksreis uit met de woorden: ‘Come back next year. With baby!’ Aziaten zijn wat directer in hun opmerkingen over kinderen. Ze zijn in staat om als er geen kinderen komen te vragen aan wie het ligt. Nederlanders maken juist indirecte opmerkingen. Ik vind dat zelf veel irritanter. Als je samen een nieuw huis betrekt met een kamertje dat ‘vraagt’ om een baby, dan zijn de toespelingen niet van de lucht. Ook niet als er een speeltuintje om de hoek is. Of er een stel aan de overkant van het terras zit met een baby op schoot. Wat als je er zelf nog helemaal niet uit bent óf je kinderen wilt?

De vragen blijven

Eén geruststelling: de vragen blijven. Oók als je een kind hebt. ‘Wanneer komt er een tweede, een derde?’ Als ze het niet aan jou vragen, dan vragen ze het wel aan je beste vrienden, zussen of ouders. Dus blijkbaar is het een niet te stillen drang. En misschien doe je het zelf ook wel bij anderen. Maar wat als je gewoon nog niet weet óf je kinderen wilt? Ik geef je drie vragen of tips:

1. Zou je iets willen doorgeven?

Je kunt heel veel bereiken, voor jezelf. Een carrière, een mooi huis, een relatie. Zou je daar ook iets van willen doorgeven? Zou je je leven niet alleen willen delen, maar ook doorgeven? Wat vind je waardevol om door te geven, en hoe zou je dat doen?

2. Ben ik ervoor in de wieg gelegd?

Wat doen kinderen met je? Heb je ze überhaupt in je omgeving? Zoek ze eens op. Kijk eens wat ze in je losmaken, of niet. Je hoeft niet meteen op te passen of ze bij je te laten logeren, of zelfs voor ze te zorgen. Vind je ze leuk, kinderen? En laat je dan niet afschrikken door verhalen over gebroken nachten enz. Vraag dan ook door wat het de ouders gebracht heeft, of waarom ze zelf toch kinderen hebben gewild. En heus: elke ouder vindt het spannend, eng en twijfelt of hij of zij het kan

3. Praat met elkaar

Een gesprek met je geliefde stokt meteen als de één zegt: ‘Ik wil kinderen’ en de twijfelaar dan maar zegt: ‘Ik niet’. Waarom wil je kinderen, of waarom niet, of twijfel je? Daar hoef je niet meteen uit te komen. Een kind is er ook niet zomaar, dus neem ook de tijd om je kinderwens te laten ontstaan, of niet.

Hoe ben jij erachter gekomen of je kinderen wilt? Of hoe moeilijk is het om een antwoord te vinden op die vraag?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink