Hoe overleef ik een tweede lockdown met mijn gezin?

Hoe overleef ik een tweede lockdown met mijn gezin?

23 september 2020 0

De eerste lockdown in maart 2020 overkwam ons. We probeerden er het beste van te maken. Maar wat gaan we doen als er weer één komt?

Goede voorbereiding is halve werk….

Oftewel, nu vast afspraken maken met je partner hoe je dingen op gaat lossen. Wat ging de vorige keer goed en wat niet? Wat wil je nu anders organiseren?

Moeder verantwoordelijk voor kinderen en schoolwerk?

Bij veel gezinnen om mij heen zag ik dat de verantwoordelijkheid voor de kinderen en hun schoolwerk bij de moeders lag. Gaan de moeders dit de volgende keer weer doen of willen ze het nu anders regelen? Ik wil deze gezinnen aanraden om vooraf een plan te maken waarbij de taken verdeeld worden en werkende moeders ook gewoon hun uren in rust kunnen werken!

Tips

Verdeel de dag in blokken en bekijk per blok wie bij de kinderen is. Zo kun je bijvoorbeeld het eerste blok starten van 6:00 – 8:00 uur als je een vroege vogel bent of maak een lunchblok van 12:00 – 14:00 uur. Daarnaast kan je de werkdag deels verschuiven naar de avond. Dus de ene partner brengt de kinderen naar bed terwijl de ander rustig aan het werk is.

Werken terwijl de kinderen erbij zijn moet je zien als bonuswerktijd. Vaak lukt dat niet of niet helemaal. Als je elders blokken hebt die je wel effectief kan gebruiken, frustreert dat minder. En je blijft ook wat gezelliger voor de kinderen die hard aan het werk of aan het spelen zijn.

Dwaas of wijs?

Bij de eerste lockdown waren wij als de dwaze meisjes in de vergelijking zoals je die kunt lezen in Mattheus 25:1-13. Zijn we bij de mogelijke tweede lockdown als de wijze meisjes en goed voorbereid of blijven we dwaas?

Heb jij al met je partner besproken hoe jullie de taken gaan verdelen bij een tweede lockdown?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga