Hoe overleef ik mijn (schoon)familie met kerst?
Kerst is bij uitstek een tijd voor familie. Of je nu wilt of niet. Of er nu corona is of niet. Je eigen familie is nog tot daar aan toe (of juist niet), maar wat te denken van je schoonfamilie (of daar voel je je juist wel bij thuis?). En dan zijn er misschien nog bonusouders, bonusopa’s en oma’s en bonuskinderen. Zie die maar eens rond de Kerst bij te ontmoeten als corona beperkingen geeft in het aantal mensen in huis. En zie het dan ook maar eens gezellig te houden. Hoe ga je relaxed de Kerst in met alle verwachtingen van families en alle targets die je jezelf daarin stelt?
En dan ziet het kersttafereel in de kerststal er zo lekker overzichtelijk uit. Vader, moeder, één kind. Wat passanten die voorbijkomen, en niet blijven eten. Toch moet ik dan ook altijd even glimlachen. Want Jezus kwam bij zijn geboorte al in een samengesteld gezin. Papa Jozef was zijn echte Vader niet. En opgeroepen door God blijft hij bij Maria, met wie hij verloofd is, als ze zwanger blijkt.
Jozef als voorbeeld
Toegegeven, hun situatie als samengesteld gezin lijkt nog een stuk makkelijker dan de onze, zo zonder familiebezoek. Maar juist door die positie van Jozef als bonus-vader zie ik in hen ook een voorbeeld. Voor God is er geen koude kant. Jozef komt er niet zomaar bij. Zijn familie doet er juist toe. Want die stamt af van koning David. Een mythische koning van vele eeuwen daarvoor. Jozef doet er toe. Zijn familie doet ertoe.
Geen koude kant
‘Wij kennen geen koude kant’, vertelde een bevriend echtpaar me. En dat is ook te zien. Als je erbij komt, eigen bloed of geen eigen bloed, dan hoor je erbij. Punt. Alsof het ook een opdracht is, aan jezelf en aan elkaar. We horen bij elkaar, dus laten we er het beste van maken. Dat je je schoonfamilie erbij krijgt is geen keuze. Die heb je al gemaakt. Of die is voor je gemaakt. Laten we het daarom maar zo goed mogelijk met elkaar hebben.
Vrede
De Kerstfamilie kent geen koude kant. Waarom zouden wij die dan hebben? Vrede op aarde, toch?
Sybilla
beste Otto, hoe durft u te schrijven: ‘samengesteld gezin’.Het was helemaal geen gezin. Jozef was priester en Maria was na overleg toegewezen aan Jozef, bedoeld om Maria verder geestelijk te onderwijzen. Jozef was er dus uitsluitend voor om Maria geestelijk te onderwijzen en voor haar te zorgen. U tekent het bezoek van familie ongepast negatief af. David was niet mythisch. David heeft niet zo braaf geleefd om daar trots op te zijn. maken we er maar het beste van omdat het nou eenmaal familie is (geworden)… of is het de bedoeling vanuit de Liefde van God te leven wat betekent zorg te dragen voor de ander zoals Jozef deed voor de Heilige Maria Moeder van God en Jezus Zoon van God. U praat makkelijk over Vrede. Weet u wat Vrede is?
5 december 2018Otto Grevink
Beste Sybilla, ik denk dat ik vanuit andere informatie uit de bijbel start, waarin nergens staat dat Jozef een priester was. Hij was timmerman en was in ondertrouw met Maria. En inderdaad, zo braaf heeft David als koning niet geleefd, maar zijn koningschap was wel beeldbepalend voor de toekomst verwachting van het volk Israël. De Messias zou uit Davids familie komen; en zo geschiedde.
6 december 2018R. Brouwer
Ik verbaasde me er een beetje over dat hier ook over feestdagen wordt gesproken ipv Kerstdagen.
6 december 2018Otto Grevink
Dat snap ik; goed punt. Ik denk dat ik dat zo heb opgeschreven omdat er in de tijd voor en na kerst natuurlijk nog meer feestdagen zijn. Maar we focussen specifiek op de kerstdagen. Dus bij deze: alvast gezegende kerstdagen.
6 december 2018Marijke
Beste Otto. Was met een voorbereiding bezig voor een kerstviering welke we samen vieren met mensen met een verst beperking.Het Thema is Werk aan de winkel. En hadden gekozen voor Jozef de timmerman.
Zo sloeg ik Matteüs 1 op in de Bijbel in Gewone Taal. De geboorte van Jezus Christus. Nog nooit heb ik het verhaal zo aandachtig gelezen als nu. Het licht scheen op Jozef een eenvoudige jongeman met een mooi beroep timmerman. Zijn geliefde Maria was zwanger. Er werd een beroep op hem gedaan, om pleegvader te zijn. Jozef kreeg dromen. Ook hij ging op reis. Op reis naar Bethlehem,eerst naar Egypte,dan naar Israël en naar Galilea ze gingen uiteindelijk wonen in de stad Nazaret. Ze moesten telkens vluchten met hun kostbaar geschenk. Het moest zo gebeuren. God was hen nabij.
Een bijzonder verhaal van engelen de boodschappers van God.Zij hadden het volst vertrouwen in God dat Hij hen in alles nabij zou zijn.
Vanaf zijn geboorte gingen velen op reis op weg naar het Licht. In gedachten en gebed ontsteek en het licht ontsteek van de Paaskaars, denk ik aan hen die achter muren/hekken geplaatst zijn. Heer wees hen nabij. Heer geef hen kracht die een helpende hand proberen te zijn. Mogen zij het licht doorgeven om aan te verwarmen. Heer ontferm u over hen allen. In gedachten denk ik aan hen die hekken plaatsen om mensen hun plaats te wijzen. Bij het ontsteken van de kaars vraag ik Heer blijf hen nabij die buitengesloten worden. Heer geef ons de kracht om voor hen een lichtje te mogen zijn. Dat er vrede mag ontstaan door uw geschonken licht in de duisternis.
6 december 2018Otto Grevink
Wat een mooie overwegingen bij dat deel van het kerstverhaal. Dank je wel, Marijke.
6 december 2018