Hoe tolerant moeten christenen zijn naar de LHBTI-community?

Hoe tolerant moeten christenen zijn naar de LHBTI-community?

13 oktober 2021 3

Ik ga veel om met mensen die niet (meer) geloven. Bij een eerste kennismaking vertel ik vaak dat ik christen ben en theologie studeer. Dan krijg ik gelijk een aantal vragen gesteld puur om te controleren of ik wel “oké” ben. De meest gestelde vraag die ik dan krijg is wat ik van homo’s vind. Als ik eerlijk ben, dan ben ik echt wel klaar met deze vraag.

Helaas is het een terechte vraag. Vraag jezelf eens af :zijn we wel tolerant naar de LHBTI-community? Het is verschrikkelijk hoeveel leed er nog steeds aangedaan wordt aan mensen binnen deze community. Ik heb geen zin meer om uit te leggen dat ik het zijn van homo of lesbienne oké vind. Of dat ik er niet over ga of ze wel of niet naar de hel gaan. Weet ik veel? Ik ben nog nooit in de hel geweest.

‘Ik heb niks tegen homo’s’

Een uitspraak die ik op de middelbare school veel hoorde was: ‘Ik heb niks tegen homo’s, als ze me maar niet aanraken’. Pardon? Mensen binnen de LHBTI-community zijn geen besmettelijke, onethische aanranders. Waarom behandelen we ze in de kerk dan in Gods naam zo? Dit op basis van een enkel Bijbelvers? Ja ik ken die verzen ook en ik sluit mijn ogen er niet voor. Wat zegt dat ene vers over de gehele kijk op de tolerantie?

Kijken door de ogen van Jezus

Kijk alsjeblieft verder dan die verzen. Jezus zegt dat we liefdevol moeten zijn voor de minste van Zijn broeders (Mattheus 25:40), elkaar moeten behandelen zoals we zelf behandeld zouden willen worden (Mattheus 7:12). Wil jij buitengesloten worden? Wil jij behandeld worden als minderwaardig, of als iets smerigs? Nee hè?

Probeer naar mensen uit de LHBTI-community dan ook te kijken door de ogen van Jezus. Omarm ze met liefde, want ook zonder jouw veroordeling hebben ze het al vaak lastig genoeg. De vraag is niet hoe tolerant we moeten zijn met de LHBTI-community. De vraag is wanneer het niet meer de vraag is.

 

(fotocredits: Pam Simon via Pixabay)

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Tim Wildeman
Tim Wildeman
3 reacties op “Hoe tolerant moeten christenen zijn naar de LHBTI-community?
 1. Marij-ke

  Vandaag werd de Bijbel NBV21 uitgegeven. God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen. Zij kregen het rentmeesterschap over de aarde. Maar het ging mis. Dit gedicht kwam zo maar spontaan ik ben telkens stil als het gebeurt. Nu ik het weer lees na jouw blog gelezen te hebben. En God zag dat het goed was. Tot…

  Als in een droom.

  Uit de klei getrokken mens
  vlees en bloed omarmd tot
  adem- benemend schoon.
  Wonder uit de hand naar zijn
  droom-beeld gemaakt, al dan
  eenzaamheid doorbroken rib.
  Zij aan zij samen één mens
  naar Gods beeld bedoelt.
  Van geen kwaad bewust dan,
  luister…hoor, zie daar die ver-
  lokkende boom zo begeerlijk-
  overheerlijk lonkt. Ogenschijnlijk
  verblindend schittert in Gods zon.
  Onverbiddelijk weg van Gods gelijk!
  Stem- aan horizon verdreven
  gedachtegang. Mens uit…
  één.

  MBvD augustus 2015

  13 oktober 2021
 2. Miranda

  Dat klinkt heel mooi en tolerant, maar ik geloof dat we ook in gesprek mogen gaan mensen in Liefde en met Genade, de Bijbel is namelijk heel duidelijk over o.a. seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Gender en identiteit daar gelaten, dat vindt ik een ander onderwerp, waar we met veel liefde mee om moeten gaan.

  En ja, de kerk heeft in het verleden heel veel schade aangericht, daar moeten we de ogen zeker niet voor sluiten. Ik heb ook mensen ontmoet, die beschadigd zijn door de kerk. Die te horen kregen dat God een ‘Foutje’ heeft gemaakt met hen of zijn uitgesloten. Daar krijg ook ik rillingen van.

  Ik denk dat we het gesprek open moeten houden, er is een gezonde leefwijze en een ongezonde. Wanneer zijn we echt liefdevol? Als we zeggen: Geeft niet joh, doe vooral wat je zelf goed vindt, of als we in Liefde en in gesprek de waarheid met mensen delen? En samen zoeken naar wat God voor plan heeft voor mensen.

  Laten we als een community om deze mensen heen staan, ze vooral hetzelfde behandelen als anderen, en samen zoeken naar het rechte pad.

  16 oktober 2021
 3. Marij-ke

  Als er mensen buiten gesloten zijn zij het wel. Als 17 jarige volgde ik een 3jarige opleiding inmiddels ben ik 72. En met hen ging ik indertijd opstap. Wat je dan allemaal hoort dat wil je niet weten. Maar ik weet wel dat een keer iemand aangaf kijk dat zijn de zielige kinderen, waarop ik zelf antwoordde je bent zelf zielig.

  Verstandelijk/lichamelijk – gehandicapte/beperkte medemensen geven en hebben mij inzicht gegeven wat werkelijk van waarde is. Een kostbaar geschenk! Nieuwe energie opdoen, je accu opladen, contact krijgen, elkaar aanvoelen middels het Woord aan ons gegeven. Ieder is anders ieder beleeft anders maar die klik dat vonkje dat overspringt naar je innerlijk een gevoel van erbij horen geeft energie om verder te gaan. Je hebt er niet altijd een gezicht bij nodig. Dat heb je eigenlijk ook niet bij de mensen vanuit de Bijbel. Niet zien en geloven hoe voelt dat? Dat kan je niet vertellen het is een gevoel in je diepste innerlijk. Die verbondenheid is kostbaar een schat van ongekende waarde welke we met elkaar mogen delen. Gelijkgestemd wil niet zeggen dat je allemaal hetzelfde bent neem een koor geen stem is precies gelijk. De sopraan zingt de melodie. Je hebt ze hoog en laag. Maar je hebt een dirigent nodig deze hoeft geen zangtalent te zijn maar hij/zij moet wel gevoel hebben voor muziek. Zijn weg volgen ieder met zijn/haar talent de tegenstem in je zelf ontdekken om samen op pad te gaan naar de stip op de horizon.

  22 oktober 2021

Reacties zijn gesloten.