Hoe weet je of je een goede vader bent? Rapper Donnie ontdekte het in DIEP

Hoe weet je of je een goede vader bent? Rapper Donnie ontdekte het in DIEP

21 mei 2021 1

Rapper Donnie is opgegroeid zonder vader. Maar hoe leert hij het vaderschap nu hij zelf vader is? Omdat hij nooit goed voorbeeld heeft gehad, vraagt hij zich af of hij wel een goede vader is. In de vijfde aflevering van DIEP zagen we het belang van bevestigd worden door andere mensen. Vaak zien anderen meer in je dan jijzelf. Bij Donnie was dat ook het geval. Welke levenslessen haal je uit deze aflevering van DIEP?

Vaderschap confronteert

Ook in deze aflevering kwamen drie wijzen om met Donnie in gesprek te gaan. De eerste was psycholoog Erik Jongman. Voor hem was vaderschap ‘het heftigste in mijn leven’, vanwege de verantwoordelijkheid voor het kind. ‘Mijn kinderen hebben mij zo vaak geconfronteerd met mijn kwetsbaarheid en ego. Zij zeggen gewoon precies zoals het is.’ Toen het over zijn eigen vaderschap ging zei Donnie: ‘Als hij maar gelukkig is, dan ben ik een geslaagde paps. (…) Wat ik nu doe, dat doe ik ook voor hem later.’ Een kind confronteert je met jezelf, maar roept ook de wil op om het beste te geven.

God de Vader

Als tweede kwam theoloog Kees-Jan Mulder langs. Hij had Donnie gehoord in de podcast … en vond hem gewoon een goede vader. Voor hemzelf was God de Vader waar hij op vertrouwde. Zijn eigen vader was er niet een betrouwbaar beeld voor hem, maar God was dat wel. Hij deelde met Donnie zijn inspiratie: het gebed Onze Vader dat Jezus zijn volgelingen leert. Als cadeau had hij die bladzijde uit zijn Bijbel uitgescheurd en voor hem ingelijst. Als jij dan nodig hebt, dan zegt God tegen jou: ik ben jouw Vader.

Een goede vader

Tot slot sprak psychotherapeut Linda Riemersdijk met Donnie. Hij vertelde dat hij zich niet kon voorstellen dat de gevoel die hij voor zijn eigen zoontje heeft, zijn vader niet voor hem heeft gehad. ‘Ik hoop wel dat als hij ziet wat ik doe, dat hij trots is.’ Dat verlangen komt en gaat, ‘als de seizoenen.’ Aan het eind van de avond zag hij in dat hij een goede vader is, omdat andere mensen hem daarin bevestigen. Hij besefte dat hij de vraag naar waarom zijn eigen vader zo had gedaan moest loslaten. Hij had de bevestiging gekregen en hij durfde daarop te vertrouwen.

Wat haalde jij uit deze aflevering van DIEP? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Hoe weet je of je een goede vader bent? Rapper Donnie ontdekte het in DIEP
  1. Kees-Jan Mulder

    Ben gelukkig zeker niet opgegroeid zonder vader

    24 mei 2021

Reacties zijn gesloten.