Hoe wil je sterven? Worsteling met ‘voltooid leven’

Hoe wil je sterven? Worsteling met ‘voltooid leven’

6 februari 2020 3

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik moet vinden van ‘voltooid leven’. Nu het op de politieke agenda staat zoek ik naar een manier om daarover te kunnen denken. Ik vraag me af of er een oplossing is.

Het debat over voltooid leven is nog maar net begonnen, of er dienen zich twee kampen aan die tegenover elkaar staan. Het ene kamp staat voor zelfbeschikking en de individuele wens om uit het leven te willen kunnen stappen. Het andere kamp staat voor het oplossen van de redenen die mensen tot deze wens brengen.

Sterven deel van het leven

De vraag die er ligt is volgens mij te complex om vanuit één bepaald kamp te beantwoorden: hoe wil ik sterven? De Belgische psychotherapeut Esther Perel zei donderdag 30 januari bij Jinek: ‘Hoe je wil sterven wil ook zeggen hoe je wil leven.’ Die zin trof mij, omdat sterven een deel is van het leven.

Doodswens niet altijd oplosbaar

Voor mij zijn er in het leven zoveel mooie dingen die zin geven aan het leven. Tegelijkertijd hoort voor mij ook bij het leven dat je het moet uithouden met eenzaamheid, lijden, tegenslag, verlies aan controle en noem maar op. Bij mezelf, maar ook bij mensen naast me. Het klinkt heel sympathiek om de gemeenschap verantwoordelijk te maken voor het wegnemen van redenen om een doodswens te hebben. Maar de tragiek is dat het niet altijd oplosbaar is. 

Geen sympathie maar empathie

Bovendien zitten mensen met een doodswens niet op sympathie te wachten. Sympathie is mede-lijden, maar niet echt voelen en stil blijven staan wat je voelt. Mensen met een doodswens hebben empathie nodig. Iemand die een doodswens probeert te begrijpen en stil is bij het verlies aan zin en levensvreugde. Die zelfs het lijden aan het leven mee uithoudt.  

Moeilijk

Dat is moeilijk, want je kunt het niet oplossen, verlichten of beter maken. Ik weet dus ook niet goed of we met een ‘oplossing’ voor een voltooid leven recht doen aan mensen met een doodswens.

Hoe denk jij over voltooid leven?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
3 reacties op “Hoe wil je sterven? Worsteling met ‘voltooid leven’
 1. Marij-ke

  Voltooid leven, wanneer is een leven VOLTOOID? VERVULD, VOLKOMEN, VOLSLAGEN, VOLMAAKT, VOLTOOID, VOLTROKKEN, VOLTOGEN, VOLBRACHT, VOLVOERD, VOLEIND, TEN EINDE GEBRACHT.Ik zocht op wat voltooid kan betekenen. Het leven is dan pas voltooid als hij/zij zijn laatste adem uitblaast.
  Verstandelijk/lichamelijk – gehandicapte/beperkte medemensen geven en hebben mij inzicht gegeven wat werkelijk van waarde is. Een kostbaar geschenk! Nieuwe energie opdoen, je accu opladen, contact krijgen, elkaar aanvoelen middels het Woord aan ons gegeven. Ieder is anders ieder beleeft anders maar die klik dat vonkje dat overspringt naar je innerlijk een gevoel van erbij horen geeft energie om verder te gaan. Je hebt er niet altijd een gezicht bij nodig. Dat heb je eigenlijk ook niet bij de mensen vanuit de Bijbel. Niet zien en geloven hoe voelt dat? Dat kan je niet vertellen het is een gevoel in je diepste innerlijk. Die verbondenheid is kostbaar een schat van ongekende waarde welke we met elkaar mogen delen. Gelijkgestemd wil niet zeggen dat je allemaal hetzelfde bent neem een koor geen stem is precies gelijk. De sopraan zingt de melodie. Je hebt ze hoog en laag. Maar je hebt een dirigent nodig deze hoeft geen zangtalent te zijn maar hij/zij moet wel gevoel hebben voor muziek. Zijn weg volgen ieder met zijn/haar talent de tegenstem in je zelf ontdekken om samen op pad te gaan naar de stip op de horizon.

  6 februari 2020
 2. Sandra

  Ik ben absoluut voor, Nederland gaat hier secuur mee om, als er iets op te lossen is gebeurd dat zeker. Maar helaas is dat niet altijd zo en ik gun het dan iemand te sterven op een vredige manier met, eventueel, vrienden en familie. Dat is liefdevol, God is liefde.

  6 februari 2020
 3. Joosje

  Mooi geschreven. Het is inderdaad niet altijd oplosbaar. Wat je dan nodig hebt is iemand die het met jou uithoudt in het donker. In de hoop dat er uiteindelijk weer licht komt. Voor de meeste mensen is dat te moeilijk, zij willen oplossen en houden het niet uit in het donker. Dat maakt het soms zo eenzaam en nog zwaarder. Dank voor je begrip voor het donker dat blijkt uit je woorden.

  6 februari 2020

Reacties zijn gesloten.