Hoeveel moet je weten om te geloven?

Hoeveel moet je weten om te geloven?

2 augustus 2021 1

Is er een bepaalde hoeveelheid kennis nodig om te kunnen geloven? Wanneer mag je jezelf gelovige of christen noemen? Het zijn vragen die in je op kunnen komen als je het christelijk geloof net gaat ontdekken of na lange tijd weer herontdekt. 

Toen ik als tiener steeds meer ging ontdekken wat het geloof van mijn ouders voor mij betekende, had ik best veel twijfels. Niet zozeer aan het bestaan van God, maar wel aan alles erom heen. En vooral aan mezelf. Ben ik wel goed genoeg? Weet ik wel genoeg? En heb ik wel genoeg in de Bijbel gelezen? Op die laatste vraag antwoordde ik zelf al nee, want ik las bijna nooit zelf in de Bijbel. Al die twijfels kwamen uit in een kernvraag: Wanneer hoor je erbij?

Je hoort erbij

Ik stelde deze vragen als jongere aan een mentor. Zij had al lange tijd zelf een keuze voor God gemaakt en voor haar was het geloof en christen zijn een vaste zekerheid in haar leven. “Natuurlijk hoor je erbij”, riep ze uit. Als je gelooft in God, dan hoor je erbij. Het staat heel duidelijk in de Bijbel. Dat had ik in mijn spaarzame bijbelleesmomenten nog niet gelezen. Maar het stond er echt in Johannes 3 vers 16.

Want Gods liefde voor de mensen was zo groot, dat Hij zijn enige Zoon gegeven heeft. Iedereen die in hem gelooft, zal niet sterven, maar voor altijd leven.

Johannes 3:16

God is liefde

Eigenlijk zegt de tekst alles: als je in Hem gelooft, zal je voor altijd leven. Dat geloof is de enige voorwaarde. Wat moet je dan weten? Je moet weten wie God is. Dat is de basis. Je hoeft hem nog niet te kennen zoals je je beste vrienden kent. Je hoeft niet de hele Bijbel gelezen te hebben. Je moet weten wie God in essentie is: liefde. Zijn liefde was zo groot, dat hij zijn zoon gaf. Als je dat cadeau wilt aannemen, dan ben je binnen.

Jezus vergeeft

Ik was ooit te gast bij een kerkdienst waar volwassenen gedoopt werden. Er werd een jonge vrouw gedoopt met een verstandelijke beperking. Ze zat qua ontwikkeling ongeveer op de leeftijd van een kleuter. Ze had sterk het verlangen zich te laten dopen. De gemeente had met haar een gesprek gehad op haar niveau en haar gevraagd: Geloof je dat God van je houdt? Geloof je in Jezus die jou vergeeft? Wil je bij God horen? Ze had op alle drie de vragen luidkeels ja geroepen. En op grond van die getuigenis werd ze gedoopt

Je hoeft niet van alles te weten om te kunnen geloven. De enige voorwaarde is dat je gelooft dat God er is, voor jou. Dat is de start. En dan ontdek je gaande weg steeds meer. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Hoeveel moet je weten om te geloven?
  1. Cees Cosijn

    Hoe meer ik erover lees hoe meer vraagtekens ik krijg. Heb net het boek van Dr. cees den Heyer “ Jezus een mensenleven” gelezen en dat zet mijn denken over kerk-zijn wel aan het werk, in die zin dat al het kerk-zijn ook maar mensenwerk is. Het had net zo goed totaal anders kunnen zijn. Relativeert wel.

    3 augustus 2021

Reacties zijn gesloten.