Hoezo een gelukkig leven?

Hoezo een gelukkig leven?

19 mei 2019 6

Laatst las ik met een groep mensen een stuk uit de Bijbel. We gingen dat samen bespreken. We gebruiken allemaal verschillende vertalingen van de Bijbel, uit verschillende decennia. Daardoor kan er soms best wat verschil zitten in de teksten. Deze week viel mijn oog op een zin over hoe God van ons vraagt dat we leven en dat als we dat naleven, we dan ‘een gelukkig leven zullen hebben’.

Zo stond het er ten minste in de Bijbel in Gewone Taal (2014) die ik gebruik. De zin irriteerde me een beetje. Ik had net die dag een boek uitgelezen over Helene Hanneman die in Auschwitz een schooltje oprichtte voor de kinderen en die aan het einde, samen met haar gezin, de gaskamer in verdween. Deze vrouw deed, ook op deze helse plek, nog haar best om goed te leven, Gods geboden te volgen en lief te hebben. Toch werd ze geslagen, vernederd en gedood. Hoezo een gelukkig leven?

Gelukkig leven

In een andere Bijbelvertaling was een subtiel, maar wezenlijk verschil in deze bewuste zin. Er werd hier niet ‘een gelukkig leven’ beloofd, maar dat we ‘gelukkig zullen leven’. Een gelukkig leven is een leven wat over rozen gaat, met genoeg te eten, een veilige plek om te wonen, geliefden om je heen, respect en kansen voor ieder mensen. Er zijn miljoenen gelovigen op aarde die niet zo’n leven hebben. Geen happy-clappy-coca-cola-successtory. Maar gelukkig leven is iets anders volgens mij. Gelukkig leven is het beste maken van je situatie, genieten van de kleine dingen, gaan voor liefde en je inzetten voor een betere toekomst. Gelukkig leven is niet iets materialistisch, maar iets mentaals, een instelling.

Helene Hanneman

Hierin kon ik me beter vinden, zeker met het verhaal van Helene Hanneman in mijn achterhoofd. Een gelukkig leven heeft ze niet gehad, maar ze kon wel gelukkig leven. Niet elke dag, en niet altijd in dezelfde mate. Maar ze koos ervoor om zich niet klein te laten krijgen, te strijden voor een beetje geluk voor de kinderen van Auschwitz. En zo zong ze een wiegeliedje voor haar kinderen op weg naar hun dood, zodat ze met vrede in hun hart konden gaan.

Je kunt gelukkig leven

Met God gaat je leven niet ineens voorspoedig, Hij belooft niet een gelukkig leven. Maar wel dat je gelukkig leven kunt, door te streven naar liefde, te zoeken naar mooie momenten en zijn vrede te aanvaarden.

Wat roept deze Bijbeltekst bij jou op?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
6 reacties op “Hoezo een gelukkig leven?
 1. eef

  Nou ik doe me best om gelukkig te leven.. maar soms komt er iets van buitenaf over je heen . .En terwijl ik leef kijk ik om me heen naar andereren en dat maakt mij gelukkig.

  20 mei 2019
  • Geesje Jaakke-den Toonder

   Het streven om gelukkig te leven voorkomt helaas niet dat we ons soms (voor een periode) ongelukkig voelen. Herkenbaar! En mooi hoe u kunt genieten van anderen.

   20 mei 2019
 2. Sandra Willemsen

  Dankuwel voor deze welkome bemoediging.

  20 mei 2019
 3. Annabel

  Ik las Jacobus 1:vers 1t/m18 afgelopen zaterdagavond aan tafel. Blij zijn als je allerlei beproevingen ondergaat staat daar.Ook ik vroeg mij af wat moet ik hier mee. Ja hoor ik ben blij met alle… 16 Geliefde broeders en zusters vergis u niet, elke goede gave en elk volmaakt geschenk komt van boven, van de vader van de hemellichten; bij hem is nooit enige verandering of verduistering waar te nemen. Het werk wat Helene deed is middels het boek in het licht gezet.Zij mocht lichtdrager zijn voor haar kinderen. Hij wilde ons door de verkondiging van de waarheid tot leven roepen, om ons de eerste te maken in zijn schepping. Licht uit de hemel! Zo kun je gaan, in vrede geborgen, dromend een droom van aanstekelijk licht.

  STILTE de vogels zingen,
  De wind ritselt door het groen.
  Een haas rent,een merel zoekt.
  Een vlinder dartelt.
  Een zee van rust trekt voorbij.
  De ZON schijnt…….
  MBvD.

  Dit schreef ik in 2014 na een heftige tijd.

  Blij zijn met alle beproevingen. Ik vroeg mij ook af hoe kan ik in de vrede blij zijn met… Ineens ging er een lichtje voor mij op. Ik gaf mijn jawoord ik wil uw weg volgen.Mijn weg ging niet over rozen. En er is er één (Satan die volgt je gelijk op de voet) Wil je stenen voor brood verkopen.Ds Bonhoeffer,Helene Hanneman en velen anderen leven in het land van Louter Licht. God is ons in alles nabij dat heeft Hij ons beloofd en daar mogen we op vertrouwen.

  20 mei 2019

Reacties zijn gesloten.