Hoezo vrouwenquotum? Ik stel een mannenquotum in!

Hoezo vrouwenquotum? Ik stel een mannenquotum in!

3 december 2019 0

Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd over het vrouwenquotum van dertig procent vrouwen in Raad van Commissarissen.

Gisteravond stond dit thema centraal bij Jeroen Pauw. Allemaal topvrouwen aan tafel. Maar ik werd niet blij. Was het omdat Jeroen de discussie niet goed leidde? Was het omdat de vrouwen steeds door elkaar heen praten en niet naar elkaar luisterden? Was het omdat deze topvrouwen geen eendrachtig en krachtig standpunt naar buiten brachten? Of was het omdat het vrouwenqoutum niet de oplossing van het probleem is?

Is er een glazen plafond?

Mannen hebben het vaak over het glazen plafond waar vrouwen niet door heen komen. Maar volgens mij is het geen glazen plafond maar een grote spiegel waarin die mannen naar zichzelf zitten te kijken. Sterker nog, ze willen alleen maar vrouwen om zich heen die precies zo denken en werken als zij! En dat was wat ik ook bij Pauw zag. Vrouwen die zich spiegelden aan de mannen. Maar volgens mij ligt daar niet de oplossing. Daar ligt niet de toegevoegde waarde van vrouwen!

Mannenquotum voor thuis

Veel liever zou ik een mannenquotum invoeren. Daarin staat dan hoeveel uren die mannen per dag/week moeten doorbrengen met hun partner, kinderen, familie etc., oftewel niet met werk bezig zijn. Hiervan lijkt mij de opbrengst veel groter. Uit zichzelf blijven die topmannen maar in de spiegel (noemen ze glazen plafond…) kijken. Tijd om hen écht in de spiegel te laten kijken. De spiegel van de echte wereld!

Boven-binnen-buiten

Als ik kijk naar de beste leider/topman die ik ken, dan is dat Jezus. Hij had een hele goede balans tussen tijd voor zichzelf, zijn gezin, familie en de kleine kring om Hem heen én tijd voor daar buiten, in dit geval bijvoorbeeld werk. Daardoor was zijn impact enorm! Zo groot, dat wij het 2000 jaar nog over hem hebben. Dus ik gun alle mannen aan de top een mannenquotum voor thuis! En dan komen die vrouwen ook vanzelf in de top en is hun impact veel groter. Thuis en op het werk!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga