Horizon van Bløf: waar vind je vrijheid in beperkingen?

Horizon van Bløf: waar vind je vrijheid in beperkingen?

30 april 2021 0

Voor mij is het eigenlijk al heel lang ‘corona’. O, wat ben ik er klaar mee om zo beperkt te zijn in wat ik kan en mag. Soms kan de somberheid en het gevoel van uitzichtloosheid over me heen vallen. En God lijkt dan zo ver weg. Ik kan me erg op mezelf aangewezen voelen. En dan klinken woorden al snel zo flinterdun en geforceerd positief. Al voordat het virus er was moest ik anticiperen op beperkingen. En net als iedereen denk ik: ‘Wanneer is het klaar?’ Maar de waarheid is: het is niet klaar. Waarin vind je dan vrijheid?

Laatst vroeg iemand me: wat zou je het liefst willen doen?  Die vraag kwam op een beroerd moment. Ik had die week bericht gekregen van het UWV dat ik voor een groot deel werd afgekeurd voor m’n werk. Het kon ook niet meer zo verder gaan. Er moest iets gebeuren. En nu speelt die vraag dus door mijn hoofd, ondanks alles wat niet kan. Wat als de ‘Sky the Limit’ is? Want de lucht is zonder grenzen. Wat als ik voorbij de horizon, de grenzen, kan kijken?

Onduidelijkheid zorgt voor beperkingen

Beperkingen maken het lastig alles te blijven doen zoals je deed. En dat zorgt er weer voor dat je je beperkt voelt in je vrijheid. Maar hierin heb ik ontdekt dat onduidelijkheid juist voor veel grotere beperkingen zorgt. Niet alleen voor mezelf, ook als ik om me heen kijk zie ik het gebeuren. Bij mensen die niet weten hoe ze door deze coronaperiode heen moeten komen. Onzekerheid over gezondheid, studie, inkomen, de toekomst: we snakken naar duidelijkheid en uitzicht. 

Opnieuw

“Hoop niet zonder wanhoop, en wanhoop niet zonder hoop” las ik laatst. En het trof me ineens. Het grootste misverstand is dat niemand nog iets kan. Je kunt niet voorspellen hoe alles zal gaan lopen. Kan het ook anders. Je kunt wel met je geest en hart een richting kiezen. Omdat je dan weet dat je ergens voor staat. Dat het goed is. Dat het zin geeft. Hoe klein de stapjes ook zijn. Zo kun je de toekomst in. Dat bijna alles opnieuw begon is ook een kans op een vergezicht. Daar vind je vrijheid.

Kijk hier het lied ‘Horizon’:

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer