Huidhonger: Je lijf heeft ook aandacht nodig

Huidhonger: Je lijf heeft ook aandacht nodig

19 juli 2019 2

Als er geen partner is met wie je leven en lichaam deelt, dan blijft het lijf vaak onbenoemd. Woorden die over lijfelijkheid gaan, die benoemen wat er mooi of aantrekkelijk aan je is, ontbreken, of klinken al snel grensoverschrijdend. Ook de taal houdt de kleren aan, raakt de huid niet.

Om in vriendschappen, contacten met collega’s en het omgaan met gemeenteleden zuiver te blijven moet dat ook. Ik trek geen hobbezak aan die alles verhult (hoewel je de toga op zondag wel zo zou kunnen beschrijven), maar het lichaam en het verlangen om aangeraakt te worden moeten wel voldoende bedekt blijven.

Warm worden

Hoe kan een mens warm worden als hij alleen is, vraagt Prediker zich af. Het is beter met z’n tweeën te zijn, adviseert hij, want dan houdt de één de ander warm. Een wijs, maar soms ook onmogelijk advies. Is dat andere lichaam er niet, dan heb je nog wel het verlangen. Op zoek gaan naar een partner geeft geen garantie op succes. Het kan wel leiden tot krampachtigheid en het gevoel, dat je het aan jezelf te wijten hebt dat je alleen bent.

Iedere nacht verlang ik naar u

Gemis dat niet zomaar opgelost kan worden, wordt ook niet door God opgevuld. ‘Iedere nacht verlang ik naar U o God, ik hunker naar U met heel mijn ziel’ is de tekst van een Taizélied waarbij ik in gedachten de reactie van een single vriendin hoor. ‘Ik hunker wel naar iets anders als ik ’s nachts wakker lig’, zegt ze dan. Ik snap wel wat ze bedoelt… God is geen stoplap voor onze leegte. De Eeuwige omgeeft het gemis en is erbij, zonder op te vullen wat zo bij ons menselijke, lijfelijke leven hoort.

Aandacht voor je lijf

Gemis kan niet zomaar opgelost worden. Maar het lijf verdient wel aandacht. We hebben het van God gekregen tenslotte. God werd zichtbaar in een mens, de Eeuwige werd lichaam. Het is niet te vatten en tegelijk is het houvast: het goddelijke is lijfelijk. Raak mensen aan en laat je aanraken, want dat is een basale behoefte. Als een omhelzing je niet vanzelf overkomt– bij gebrek aan aanrakerige vrienden, kinderen, familieleden – laat je dan masseren, ga de tango leren dansen of ga naar de sauna. Je lijf heeft ook aandacht nodig; vergeet niet dat het er is. Een mens kan niet zonder de ervaring omarmd te worden.

Dit is een deel van het artikel dat verscheen in Woord & Dienst, geschreven door Rebecca Onderstal.  Rebecca Onderstal is predikant te Houten. Ze schreef onder andere het boek Mooi niet alleen, over de moeilijke en de positieve kanten van single zijn (Ark Media, 2016).

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilma Kruithof
Wilma Kruithof
2 reacties op “Huidhonger: Je lijf heeft ook aandacht nodig
  1. Jeannet

    Ik heb een keer een vrijgezelle vrouw gesproken die uit een niet zo aanrakerige familie kwam . Na het overlijden van haar ouders realiseeerde ze zich dat ze nu echt bijna nooit meer aangeraakt werd . Ze heeft toen op een familiebijeenkomst aan haar broers en zussen en neven enichten gevraagd om haar in ieder gebal bij ontmoetingen gewoon te omhelzen en zo , omdat ze daar wel behoefte aan had . Dat had echt geholpen om over behoeften te praten en ook gemakkelijker dit soort dingen te doen . Het grappige was dat nu ook in de rest van de familie vaker en enthousiaster gehuld werd

    19 juli 2019
  2. Mar

    Het is goed om dit aan te kaarten maar je mag ook niet teveel van mensen verwachten. Als je een omhelzing geeft moet dit wel goed voelen ook voor de gever. Het is fijn als het voor allebei goedvoelt en het is ook best mogelijk jezelf te masseren bv je handen en dit te doen op een liefdevolle manier voor jezelf. Je lichaam zal ook dit zeker waarderen.

    20 juli 2019

Reacties zijn gesloten.