Huisdier dood: hoe praat je erover met je kind?

Huisdier dood: hoe praat je erover met je kind?

23 augustus 2021 0

Het liefst wil je je kind behoeden voor alle nare dingen in het leven. Helaas lukt dat niet altijd, blijkt wel als er plotseling een huisdier overlijdt. Soms ben je zelf zo verdrietig over je overleden huisdier, dat het moeilijk is om erover te praten. Hoe zorg je ervoor dat je antwoorden hebt op de vragen van kinderen over het overlijden van hond, poes of ander huisdier?

Een jaar geleden overleed helaas onze lieve poes Streepje. Streepje was speciaal, niet alleen omdat ze sinds een operatie nog maar één oog had en er daardoor uit zag als een piraat. Maar ook omdat ze nogal een diva was en bijvoorbeeld weigerde te eten als anderen toekeken. Maar Streepje was het meest speciaal omdat ze in het leven van mijn dochter gekomen was in een voor haar moeilijke periode. Als mijn dochter verdrietig was, of het even niet zag zitten was het alsof Streepje het aanvoelde en altijd even bij haar kroop. 

Begraven in de tuin

Tot die woensdagmorgen dat we het verdrietige bericht kregen dat ze helaas was overleden, ze bleek te zijn aangereden door een buurman die haar over het hoofd had gezien. Wat waren we allemaal verdrietig! We hebben haar begraven in een mooi plekje in de tuin en we hebben een appelboom op haar grafje geplant. De kinderen legden er een bosje rozen op en een kattenspeeltje. 

Wat denk je zelf over je overleden huisdier?

Daarna kwamen de vragen: Is er een speciale hemel voor katten? Waarom laat God het toe dat onschuldige dieren worden doodgereden? Is er eigenlijk wel echt leven na de dood, en geldt dat dan wel of niet voor dieren. De kinderen waren niet alleen heel emotioneel, maar bleken ook vol vragen te zitten. Relevante vragen, die ze ook later in hun leven nog vaak zullen stellen vermoed ik. Lastige vragen ook, want hoe zat dat eigenlijk volgens de Bijbel met dieren en het hiernamaals? De afgelopen tijd las ik veel over kindertheologie en dat kon ik gelukkig nu gebruiken. Wat denk je zelf? En hoe zien jullie die tekst waarin staat dat er geen musje dood gaat zonder dat God het merkt? Zo ontspon zich opeens een heel geloofsgesprek tijdens onze autorit, waarbij oude waarheden ‘Juf Lenie zei dat dieren geen ziel hebben’ onderuit gingen en nieuwe ideeën geboren werden: ‘Ik denk dat ik later weer met haar ga spelen’. 

Gesprek over levensvragen met je kind

Inmiddels hebben we, mede omdat onze tuin aan het bos overspoeld wordt met een ware muizenplaag, een nieuwe poes, en dat is beslist geen diva. De planten in de vensterbank hebben het moeten ontgelden en ook de vaas. Gisteren ving ze haar eerste muis. Meteen begon het vriendje van onze jongste: ‘Is dat niet zielig, hebben alle dieren niet recht op een lang leven?’ ‘Waarom is het leven van die muis dan meer waard dan die van de poes?’ Kortom: wil je graag een gesprek over levensvragen met je kind? En wil je je kind helpen antwoorden te vinden op lastige geloofskwesties op een manier waar hij of zij later ook nog iets aan heeft? Neem dan een poes! Wil je klein beginnen en ga je liever voor een muis, kom dan even bij mij langs, ik heb nog een kolonie in de tuin….

Deze blog is geschreven door Saskia de Graaf, Medewerker Jonge Generaties Voorop bij de Protestantse Kerk Nederland.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl