Hulp aan Australië is belangrijker dan rijkdom en schuld

Hulp aan Australië is belangrijker dan rijkdom en schuld

9 januari 2020 1

Nu de Australische bosbranden een gebied hebben verwoest dat zo groot is als Nederland en België bij elkaar komt een hulpactie op gang via het Rode Kruis. Maar is het gepast om een inzamelingsactie te houden voor een van de rijkste landen de wereld? Australië heeft deze ramp  in deze grootte ook deels aan zichzelf heeft te danken?

Natuurlijk is Australië een rijk land. De eerste anderhalf miljard voor de wederopbouw hebben ze zelf inmiddels ter beschikking gesteld. Er zal nog veel meer nodig zijn. Dat zullen ze ook zelf moeten doen. Maar daar is de noodhulp niet voor bedoeld. Ook een rijk land kan slachtoffer worden. Ook rijke mensen kunnen berooid raken. Op zo’n moment zijn we allemaal mensen, met dezelfde basisbehoefte. En dezelfde nood om een arm, een schouder en handen uit de mouwen. Dus helpen we.

Eigen schuld, dikke bult?

Sommige mensen uit Australië  zeggen dat voorkomen had kunnen worden dat de bosbranden zo uit de hand liepen. Oké, een beetje eigen schuld dus. Nog los van structurele schuld in de klimaatverandering? Is dat een reden om niet te helpen? Ik moet denken aan mensen die niet alleen slachtoffer zijn van wat hen is overkomen. En tegelijkertijd voel ik hoe hard het is om dat te zeggen. Moet Australië nu maar op de (brand)blaren zitten? Nee, we hebben allemaal wel ergens een aandeel in wat ons overkomt. Ook daarin zijn we hetzelfde. Dus helpen we elkaar als het tegenzit.

Allemaal mensen

Jezus zag wie arm was en wie rijk, maar hij onthield zijn hulp nooit aan wie rijk was. Hij zag ook de eigen schuld van mensen, maar liet ze niet in hun sop gaarkoken. Ja, hij sprak ze ook aan op hun verantwoordelijkheid, maar hielp ze eerst. Voor hem zijn we mensen. In wat ons kan overkomen zijn we allemaal gelijk. Dus helpen we. Jij ook? 

Doneren aan het Rode Kruis kan via giro 5125.
Eerder publiceerden we een gebed voor Australië. Bid je mee?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Hulp aan Australië is belangrijker dan rijkdom en schuld
 1. Gerrie Kromdijk

  Ten 1e ik ben Jezus zelf niet !!!
  Geestelijke steun is zeer belangrijk , ook daar met zoveel dieren die hierbij omkwamen !!!
  Opbouw , maar wel met inzicht wat mis gegaan is ten aanzien van deze branden jaarlijks en nu extreem !!!
  In hun eigen sop gaar koken is dus te extreem ofcorse als cristenmens bied he hulp met inzicht anno 2019/2020 , toch !!!
  Succes met hulp in nood !!!
  Het is niet meer zoals in t begin van onze jaartellingen !!!
  Pastoraal medewerkster Oicemene ❣️

  11 januari 2020

Reacties zijn gesloten.