“Ik ben geen heilige”

“Ik ben geen heilige”

21 november 2019 0

Ik vind het steeds belangrijker om zorgvuldig om te gaan met de aarde. Tegelijkertijd vind ik het ook heel moeilijk. Want ik ben echt geen heilige. 

Ik breng volgepoepte luiers niet altijd naar het speciale afvalpunt. En ik eet graag regelmatig een stukje vlees. Ik heb geen auto, dat is dan wel weer milieuvriendelijk. Boodschappen laten bezorgen is dan erg handig. Nadeel is dat groente en fruit dan vaak in plastic is verpakt. Dus dat voelt dan weer niet helemaal eerlijk. Ik heb het gevoel dat ik tekort schiet en niet altijd doe wat God wil.

Vasthouden aan dat wat ons heilig is

In de Bijbel staan regelmatig verhalen die erg toepasselijk zijn als het gaat om de omgang met de aarde en elkaar. Het mooie van het bijbelverhaal over de twaalf heilige broden is bijvoorbeeld dat dit ook gewoon voedsel wordt voor wie honger heeft. David mag met zijn medevluchters eten van het geheiligde brood. Dit zei Rebecca Onderstal laatst over dit verhaal: “Ze zijn welkom in Gods huis, met alles wat je je kunt afvragen over hun motieven, hun zuiverheid. Ze mogen er aan komen, aan wat heilig is. Het relativeert dat waar we ons zo aan vast kunnen houden – aan de waarheid, aan dat wat we weten van God, aan onze overtuigingen, dat wat ons heilig is.” 

God helpt ons keuzes te maken

Het brood in het Bijbelverhaal verwijst naar God die mij voedt. Naar Christus die zich geeft voor mij. God helpt mij op die manier om keuzes te maken. Ondanks al mijn beperkingen. Dus ondanks dat ik tekort schiet en niet altijd doe wat God wil, wil Hij mij helpen! En hoeft het niet in één keer perfect te zijn. Wat een geruststellende gedachte.

Elkaar aanmoedigen

Zullen we elkaar aanmoedigen om keuzes te maken voor een betere, groenere wereld? Samen nadenken wat de moeite waard is om zorgvuldig mee om te gaan? Gewoon proberen. Wetende dat God ons wil helpen. Dat het niet in één keer perfect hoeft te zijn. Wat wil jij doen voor een betere, groenere wereld? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk