“Ik ga je financieel helemaal uitkleden, mannetje”

22 februari 2020 0

Financieel uitgekleed worden na je scheiding: af en toe hoor je dat, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zij: “Ik ga je financieel helemaal uitkleden, mannetje”. Hij: “Denk maar niet dat je ook maar een cent meer krijgt dan nodig is”. Of dit financieel uitkleden in al die verhalen ook dáádwerkelijk het geval is, is nog maar de vraag. Vaak zit er een dieper gevoel achter dit soort opmerkingen, met een verder verleden en een dieper wantrouwen vooral.  

Maar ze bestaan wel: de schrikwekkende ervaringen dat een bankstel letterlijk onder je kont vandaan wordt gehaald en samen met de halve inboedel in een verhuiswagen verdwijnt. Maandenlange sessies met een advocaat (ook niet goedkoop) over de financiële afwikkeling, allemaal in een giftige sfeer. En ondertussen lijdt iedereen mee. Een gescheiden man zei eens in een krantenartikel: “De rechter zei: ‘Je hebt je ja-woord gegeven, dus je bent het aan elkaar verplicht.’ Waarom? Zij wilde zelf weg. Voor de kinderen wil ik wel betalen. Maar een vrouw die het huwelijk zelf verbreekt? Ik heb een nieuwe vrouw, een nieuw gezin. Waarom zouden die minder rechten hebben?”

Verliezers

Dit soort situaties kent alleen maar verliezers. En vooral wanneer er kinderen in het spel zijn is het goed om je ervan bewust te zijn dat jij en je ex-partner een gedeeld verleden hebben en houden. Linksom of rechtsom, je zult een weg met elkaar moeten vinden, ook in financieel opzicht. Het liefst gebeurt dit in alle redelijkheid. Je hoeft aan een scheiding niet te verdienen, maar je hoeft ook niet jarenlang financieel gebukt te gaan onder de nasleep.

Gij zult niet echtscheiden

“Gij zult niet echtscheiden”, zegt de Bijbel stellig. Maar ook Jezus heeft in zijn tijd al te maken met gescheiden stellen: de aardse werkelijkheid blijkt ook hier weerbarstiger dan het hemelse ideaal. Jezus ageert sterk tegen het ‘verstoten’ van partners. Je bent en blijft aan elkaar verbonden, antwoordt Jezus de Farizeeën (Mattheus 19: 3-9). Bij vechtscheidingen zie je hetzelfde principe: de één wil ten koste van alles van de ander af. Maar zo werkt het niet volgens het evangelie. En hoe moeilijk het ook is: je moet toch proberen er samen op een goede manier uit te komen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller