Ik hou niet van leren

Ik hou niet van leren

21 januari 2019 2

Ik hou niet van dingen leren. Het klinkt hard, maar het is echt waar. Ik wist dat vroeger niet. Ik dacht namelijk dat ik juist leergierig was. Ik kon me goed tot leren zetten, stampen voor een toets dat lukte me best aardig. Er zijn ook 101 dingen die ik leuk vind en interessant en die ik graag zou willen doen. Maar toch hou ik niet van dingen leren.

Tijdens mijn opleiding had ik een mentor die me dit liet inzien. Hij kwam met een opmerking die ik nooit meer vergeten ben: ‘Geesje, jij wil helemaal niks leren, jij wil alleen dingen kunnen.’ Ik heb daar toen tegen geprotesteerd, hoezo wilde ik niks leren!? Maar ergens ging er ook een belletje rinkelen. En later kwam ik tot de conclusie dat hij gelijk had. Ik hou niet van dingen leren, ik hou van dingen kùnnen. Ik ben perfectionistisch ingesteld. Ik wil dingen graag heel goed doen en kan me ontzettend ergeren als iets beter had gekund. Dus dingen kunnen, dat vind ik fijn! Ergens goed in zijn, dat je iets probeert en het lukt. Maar bij leren hoort ook falen, vallen en opstaan, mislukken, en daar heb ik een gloeiende hekel aan.

Imperfectie is schoonheid

Inmiddels ben ik jaren verder en hoewel ik het er nog steeds met deze openbaring eens ben, heb ik wel geleerd om met mijn mankementje om te gaan. Ik weet beter waar mijn valkuilen liggen en kan daar goed omheen borduren. Omdat ik daar nogal pietluttig ben met symmetrie heb ik liever drie bloempotjes dan twee, want dat hoeft het niet zo precies. In ons huis schilderde ik een groot rood vlak op de muur. Zonder af te tekenen, gewoon uit de losse pols. Want ieder uithaaltje kan me mateloos irriteren en daarom kan ik het maar beter meteen wat slordig doen. In mijn werk als handletteraar is de imperfectie juist de schoonheid, het ambachtelijke van een handgeschreven letter is dat het niet strak en precies is.

Soms is het ook een kwestie van loslaten. Weten dat je niet alles in de hand kunt houden en dat zaken soms niet gaan zoals je het liefste wil, zeker als je met anderen samenwerkt aan een project. Maar dat is wel moeilijk als je het graag goed wilt doen.

De weg naar succes

Laatst las ik ergens de quote: ‘Hoe wil je iets leren als je het niet eerst niet weet?’ Met andere woorden, hoe vervelend het ook voelt om iets niet te weten, niet te kunnen, het is de enige weg naar leren. Om iets te kunnen, zal je moeten leren, proberen en soms falen, maar dat is de enige weg naar succes.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
2 reacties op “Ik hou niet van leren
 1. Sipke Huizinga

  Ik vind dat het woord leren hier te eenzijdig wordt voorgesteld. Je kunt ook levenswijsheid opdoen door te leren. Dat is iets anders dan dingen uit je hoofd leren of oefeningen maken. Die levenswijsheid kun je natuurlijk ook ervaren, maar hopelijk zul je niet alle levenslessen in de praktijk moeten opdoen, want da kan dat wel eens erg veel zorg en verdriet betekenen. Als je de levenswijsheid van de mensen voor ons bestudeert, word je in een kortere tijd veel wijzer.
  In het Duits heeft men hier ook 2 verschillende woorden voor: Lehren en Lernen.

  21 januari 2019
 2. Anoniem

  Bedankt Geesje!!

  Nooit te oud om te leren.

  Wat betekent het als we geloven? Wat is daar op uw antwoord? Ja ik geloof, maar Heer kom mijn ongeloof te hulp. En dat deed Hij. Ik kan niet meer zonder. Eerlijk gezegd al die vergaderingen, op het laatste moment even stof door werken dat kan anders nu weer even doornemen voor de 12de alstublieft. Goed voorbereiden scheelt een jas. Dat op het laatst vind ik zeer vermoeiend. Maar het lijkt wel een trend.Denk, wanneer leren jullie het eens af, je loopt op deze manier je zelf voorbij. Resultaat enthousiast, geïnspireerd begonnen en vervolgens teleurgesteld en vermoeid afgetreden. Ik zag het gebeuren en aankomen, een ingebouwde antenne?

  Nooit te oud om te leren? Sommige dingen wil ik niet leren.
  De Bijbel uit mijn hoofd leren. Je kan nog zo veel leren… maar heb je dan de wijsheid in pacht? Leerling zijn is een ietsje anders bedoeld. Jezus ging ons voor. Ik ben de weg de waarheid en het LEVEN. Niemand komt tot de Vader dan door mij. Geen aards leven. Je talenten gebruiken niet begraven, samen delen. Mijn inspiratie is alleen maar vermeerderd. Ontdek dat God stuurt, zijn liefde vanuit zijn Geest blaast zuurstof in mijn longen om het tegengas te weerstaan. En dat is er heel wat! En dan die mooie Samen -lees- Bijbel. Dat geeft kracht en zet in beweging. Daar word je blij van een nieuw lied vangt aan. Een lofzang. Het kerkgebouw is niet het belangrijkste, maar de kerkelijke gemeente. Rondom het Woord samen vieren. Elke dag mag je opnieuw beginnen, er voor je medemens zijn.
  Het vertrouwen hebben in God, het neerleggen in gebed. Heer wij hebben uw hulp nodig. Ga en Ik zal met je zijn. Dat is zijn belofte. MBvD.

  25 januari 2019

Reacties zijn gesloten.