Ik hou van mij – Harry Jekkers

Ik hou van mij – Harry Jekkers

7 februari 2017 0

Harry Jekkers: Ik hou van mij

De eerste keer

Toen ik het liedje de eerste keer hoorde dacht ik: ‘nou ja zeg, dit kan je toch niet zingen!’ Ik had een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Het gevoel van jezelf te houden op een manier dat je jezelf boven anderen plaatst was voor mij helemaal fout.
‘Ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt.’

Dat laat weinig verbeeldingskracht over. Wat een egoïst! Wat een narcist! Maar toen ik een aantal keer echt naar het liedje luisterde … een tekst als:
‘Ik hou van mij want ik ben te vertrouwen,
van mij kan ik op aan, op mij kan ik bouwen …’

toen vroeg ik mezelf af: Vertrouw ik mezelf wel, kan ik wel echt op mezelf rekenen?

Teksten om over na te denken

‘Want ik hou van jou betekent meestal:
schat hier heb je mijn problemen, los maar lekker op.
Ik leef in een hel en verwacht van jou de hemel …’
Oeps, hoe vaak verwachten we, verwacht ik, van onze geliefde dat hij of zij onze problemen oplost? Uitgesproken of alleen in onze gedachten?  Hoe vaak verwachten we van de ander dat hij of zij ons gelukkig kan maken, of zelfs ‘moet’ maken? Hoe vaak verwachten we het onmogelijke of iets onredelijks van onze partner?

De kern van het liedje

Aan het einde van het liedje komt de eigenlijke boodschap van Harry Jekkers.
‘Want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander,
maar ik hou van mij, ook al klinkt dit bot en slecht.
Want wie van zichzelf houdt geeft de ander pas iets kostbaars
als ie ik hou van jou tegen de ander zegt.’

Daarmee vind ik dit nummer van Harry echt briljant. Eigenlijk is het een heel bijbels thema. Wanneer aan Jezus gevraagd wordt wat het belangrijkste gebod is zegt Hij: ‘Heb de Here uw God lief boven en alles.’ En direct daaraan gekoppeld: ‘En je naaste als jezelf.’ Kortom: je kunt de ander niet liefhebben wanneer je niet van jezelf houdt. En voilà, de kern van het liedje van Jekkers.

Mijn devies: wees lief voor jezelf, van daaruit voor je geliefde en dank God voor de grootste kracht in ons universum: de liefde!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl