‘Ik kan niet op een vrouw stemmen. Dit is de reden’

‘Ik kan niet op een vrouw stemmen. Dit is de reden’

16 maart 2021 2

Ik wil graag op een vrouw stemmen, maar ik kan het niet. Verschillende partijen vermelden niet of hun kandidaten man of vrouw zijn. Jammer, want ik wil juist dat er meer vrouwen in het parlement komen.

De meeste partijen vermelden achter de naam van de kandidaten behalve hun voornamen tussen haakjes ook of ze man of vrouw zijn. Een aantal partijen doet dat niet. In volgorde van de kieslijst: D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Lijst Henk Krol, Jezus Leeft. Niet per se een linkse hobby dus. Maar het brengt me in verlegenheid.

Stemmen op een vrouw

Ik stem namelijk graag op een vrouw. En van pleitbezorgers voor meer vrouwen in de Tweede Kamer heb ik geleerd dat je er pas voor zorgt dat er echt meer vrouwen in de Tweede Kamer komen als je niet zomaar ‘de eerste vrouw’ op de lijst kiest. Want die komt er vaak toch wel in. Nee, was het advies: kijk in de peilingen op hoeveel zetels je partij ongeveer staat, en kies dan de eerste vrouw die daarna op de lijst staat. Dan kan zij eventueel met voorkeurstemmen (tussen de 16.000-18.000 heeft ze nodig) in de kamer komen.

Namen

Daar begint mijn verlegenheid. Want als ik verder op de lijst kijk weet ik soms niet of iemand man of vrouw is. Sorry, zeg ik erbij. Ik bedoel het niet rot. Maar ik ken in mijn omgeving geen Faissal, Hülya, Fonda, Nazmi, Mahjoub (D66) en ook geen Nevin, Serpil, Imran, Milka, Ufuk en Glimina (GroenLinks). Ik denk dat ik wel durf te gokken, ook bij Maryam en Naphassa (Partij voor de Dieren), en bij Forum weet ik hun naam niet eens, net als bij Jezus Leeft – maar dat zal wel een partij van mannenbroeders zijn (met baarden zie ik op tv). Bij Krol kom ik er ook wel uit, maar bij de grootste partijen van dit rijtje dus niet.

Kiesraad

Een belletje naar het informatiepunt van de Kiesraad leert me dat de partijen een keuze hebben om aan te vinken bij de hele lijst of ze het geslacht willen vermelden. Sommige partijen willen dat niet, omdat de indeling man/vrouw als te beperkend wordt gezien. Je kunt tegenwoordig ook iets anders in je paspoort hebben staan, en los daarvan je niet thuis voelen in die verdeling.

Doet het er iets toe?

Je kunt je afvragen of het er iets toe doet. Maar juist die grote partijen die het nu niet vermelden, dringen zo aan op meer vrouwen op dezelfde posities als mannen. Hun feministische agenda lijkt hier te schuren met hun inclusieve agenda. Misschien was het eerlijker geweest als de kiesraad de kandidaten de mogelijkheid had gegeven hun geslacht niet weer te geven. Maar misschien wordt dat dan ook een raar lijstje. Want wat suggereer je er dan mee als je het wel of niet laat vermelden? Feit blijft: deze partijen maken het mij als luie kiezer niet makkelijk.

Gelukkig bieden de websites van de partijen met foto’s uitkomst. En dan kijk ik naar de eerste naam na het gepeilde aantal zetels. En zie je: ik had het fout. De naam die ik bij een man had gedacht, is wel degelijk van een vrouw. Sorry. Zij krijgt nu wel mijn stem.

Kies jij bewust voor een vrouw? Waarom (niet)?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “‘Ik kan niet op een vrouw stemmen. Dit is de reden’
  1. Simone

    Helemaal niet moeilijk, ook niet voor een ‘luie kiezer’: kijk gewoon op stemopeenvrouw.com. Daar vind je alle vrouwen van je partij en ook hoe ze ervoor staan in de peilingen, zodat je weet op welke vrouw je kunt stemmen om meer vrouwen in de 2e kamer te krijgen.

    16 maart 2021

Reacties zijn gesloten.