Ik neem de bijbel niet letterlijk. Jij wel?

19 november 2021 1

De bijbel is zo’n rijke bron van verhalen. Als kind kon ik me helemaal verliezen in de romantiek en de spanning die de verhalen in me opriepen. Ik kon ze letterlijk navertellen, vooral de vertellingen van meneer van de Bijl! En toen ik ouder werd, groeide ik als vanzelf met die verhalen mee. 

Leeftijdsgenoten gingen moeite en twijfels ervaren vanwege die bijbelverhalen die soms te onmogelijk waren om ze helemaal letterlijk te nemen. En ik ging vragen stellen. Veel vragen. Over uitspraken van de hoofdpersonen in de bijbel. Over keuzes die gemaakt werden. Over God en de beslissingen die Hij nam. Dat Jozef inderdaad wel een over het paard getild mannetje was. Logisch toch dat die broers gingen protesteren? Waarom verkocht die onbehouwen Ezau voor een bordje linzensoep zijn erfenis aan z’n jongere tweelingbroer? En waarom al die agressie en gewelddadige acties?

Verschillende antwoorden op een vraag

Ik kwam erachter dat al die vragen verschillende antwoorden opleverden. Een soort soep dus, met verschillende ingrediënten. Maak daar maar eens wat van… Eén ding voelde ik intuïtief aan. Ik kon het geen woorden geven. Maar ontdekte pas veel en veel later wat het was: ‘Een verhaal hoeft niet echt gebeurd te zijn om toch een waarheid te vertellen.’

Kippensoep voor de ziel

Met verhalen breng je een gevoel over, een boodschap, een belangrijke aanwijzing. En als we het dan toch over soep hebben: verhalen met wijsheid die je verder helpen noemen ze in Amerika ‘chickensoup for the soul’. Het zijn korte verhalen die heel vaak grappig zijn en je aan het denken zetten. Die verhalen komen niet altijd uit de bijbel om je weer op het goede spoor te zetten. Ze geven een wijze les.

Zoals dit ‘kippensoep-verhaal’ van Anthony de Mello: ‘Een leerling zegt op een dag tegen zijn meester: U vertelt ons verhalen, maar u vertelt ons nooit de betekenis ervan of hoe we ze moeten begrijpen. Hij krijgt een verrassend antwoord: Hoe zou je het vinden als je van iemand fruit kocht, maar degene die het je verkoopt eet het voor je ogen op en geeft jou de schil?’ 

Ontdekkend groeien

Dus dat is wat ik tot op de dag van vandaag doe: ik lees verhalen uit de bijbel, ik proef als het ware de soep en ontdek steeds meer wat die verhalen me te vertellen hebben. En daarbij blijf ik vragen stellen. Het is een leven lang ontdekkend groeien…

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “Ik neem de bijbel niet letterlijk. Jij wel?
  1. Marij-ke

    Zelf lees ik al heel wat jaartjes de Bijbel. Okke Jager zijn dagboek OPKLARING heeft mij geleerd verbeeldend te lezen. Hij is mijn grote inspirator. Wat zegt het gelezene jou. Zo stap ik het verhaal in en het voelt dan is net of je erbij bent. Zo werd mij duidelijk hoe om te gaan met je medemens. De blindgeboren man die genezen werd. Hoe men erop reageerde. Waar had men het over, wie was het die hem weer liet zien. Was hij wel blindgeboren was het wel … Wat hebben zijn ouders gedaan ??
    Verstandelijk/lichamelijk – gehandicapte/beperkte medemensen geven en hebben mij inzicht gegeven wat werkelijk van waarde is. Een kostbaar geschenk! Nieuwe energie opdoen, je accu opladen, contact krijgen, elkaar aanvoelen middels het Woord aan ons gegeven. Ieder is anders ieder beleeft anders maar die klik dat vonkje dat overspringt naar je innerlijk een gevoel van erbij horen geeft energie om verder te gaan. Je hebt er niet altijd een gezicht bij nodig. Dat heb je eigenlijk ook niet bij de mensen vanuit de Bijbel. Niet zien en geloven hoe voelt dat? Dat kan je niet vertellen het is een gevoel in je diepste innerlijk. Die verbondenheid is kostbaar een schat van ongekende waarde welke we met elkaar mogen delen. Gelijkgestemd wil niet zeggen dat je allemaal hetzelfde bent neem een koor geen stem is precies gelijk. De sopraan zingt de melodie. Je hebt ze hoog en laag. Maar je hebt een dirigent nodig deze hoeft geen zangtalent te zijn maar hij/zij moet wel gevoel hebben voor muziek. Zijn weg volgen ieder met zijn/haar talent de tegenstem in je zelf ontdekken om samen op pad te gaan naar de stip op de horizon.

    26 november 2021

Reacties zijn gesloten.