Ik zoek een kerk

Ik zoek een kerk

19 oktober 2021 0

Wat als je in de kerk niet kan vinden wat je nodig hebt, dat je een kerkdienst verlaat zoals je er ingekomen bent? Je geen verbinding hebt met de mensen in die geloofsgemeenschap. Dat je niet krijgt wat je nodig hebt, dat de kerk misschien zelfs wel tussen jou en God instaat. Wat dan? Hoe zoek je ‘jouw’ kerk?

Je bent verder gaan lezen omdat jij je waarschijnlijk niet thuis voelt in de kerk. Waarschijnlijk werd je ook getriggerd omdat je het wel mist, een kerk. Misschien ben je wel teleurgesteld in een geloofsgemeenschap omdat je niet jezelf mocht zijn. Of misschien dacht je vaak ‘wat doe ik hier? Ik wil geraakt worden, maar dat gebeurt meestal niet.’ Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat je niet meer past bij een traditionele kerk. Een kerkgebouw met een gemeenschap die daar op zondag samenkomt, misschien nog een gesprekskring op een doordeweekse dag organiseert, maar dat is het dan wel. Is dat dan kerk?

Wat is een kerk?

Een kerk, als je niet spreekt over het gebouw, kun je ook een geloofsgemeenschap noemen. Volgens Wikipedia betekent het: Een geloofsgemeenschap of religieuze gemeenschap is een verzameling mensen die dezelfde religie aanhangen of de organisatie daarvan.

Als ik zelf denk aan een geloofsgemeenschap, dan denk ik aan traditionele verbanden en hechte pastorale gemeenschappen. Maar nu veel (jonge) mensen zich daar niet meer zo thuis voelen, realiseer ik me dat een geloofsgemeenschap ook een geloofsgemeenschap kan zijn op grond van interesse, ambitie en gericht op verschillende zintuigen. Veel meer nog verbonden aan meerdere locaties en niet meer aan een vaste tijd. Daarbij kan media een grote rol spelen. Denk maar aan dit platform: Mijnkerk.nl

Ik zoek een kerk

Wanneer jij voelt dat de kerk tussen jou en God instaat of wanneer je in de kerk niet vindt wat je nodig hebt, dan is het misschien goed om te onderzoeken waar jij je wel thuis bij zou voelen. Jaren geleden ben ik zelf ook zoekende geweest. Na een tijdje ‘kerk vakantie’ vond ik toch weer een andere (traditionele) kerk waar ik me volledig thuis voelde. Heb jij ook behoefte aan een andere geloofsgemeenschap? Kijk eens op de website www.kerkwijzer.nl.

Misschien ben je wel toe aan een geloofsgemeenschap van deze tijd, volop gericht op media en techniek.. Er zijn talloze geloofsgemeenschappen die niet aan tijd en plaats gebonden zijn. Op jouw tijd en jouw plaats kun je op maandag een app-gesprek hebben over een geloofsthema, op dinsdag online mediteren, op woensdag een podcast over psalmen luisteren en kun je op zaterdag een stilte wandeling maken. En heel misschien ben jij net als ik toe aan een korte kerk vakantie. En dat kan ook voor even bevrijdend zijn.

Ik gun jou de ruimte om je eigen weg in geloof te zoeken. Dat je ergens aansluiting vindt om op adem te komen, om thuis te komen. Dat je vindt wat je nodig hebt.

Hoe ziet jouw kerk eruit? Wat vind je er aantrekkelijk aan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV