‘Ik ga eerder dood van de honger, dan aan corona’

‘Ik ga eerder dood van de honger, dan aan corona’

26 juni 2020 1

Honger. Omdat je vanwege de coronamaatregelen niet kunt werken, en dus geen geld hebt. Voor heel veel mensen in de wereld is dit het gevolg van de coronacrisis. Die reiken verder dan de ziekte zelf en de overlijdens. Een ver van ons bed show? ‘We zijn pas veilig als iedereen veilig is’, zegt een hulpverlener.

Tekst gaat verder onder deze video

Gevolgen van de corona-maatregelen

We hebben het veel met elkaar gehad over de gevolgen van de corona-maatregelen: de ondernemers, kunstenaars en winkeliers die geen zaken konden doen, de leerlingen die thuis moesten blijven en de gevolgen voor het gezinsleven. En niet te vergeten de eenzaamheid van ouderen, zeker in de verpleeghuizen. Maatregelen die vanwege de besmettelijkheid van het riskante virus begrijpelijk waren, maar die veel meer deden dan alleen die verspreiding inperken.

Geen vangnet

Waar wij nog konden proberen om met vangnetten het ergste leed op te vangen, zijn de gevolgen in andere landen veel directer: een lockdown betekent geen werk, en geen werk betekent geen inkomen, en geen inkomen betekent geen eten.

Oorlog en sociale onrust

Daarnaast zorgen conflicten voor extra nood, waarin niet alleen zieken niet kunnen worden verzorgd, maar ook voorzorgsmaatregelen onmogelijk zijn, en armoede en sociale onrust alleen maar erger wordt.

Honger

Een vrouw in Zuid-Afrika vertelt dat ze eerder aan honger doodgaat, dan aan corona.

Tekst gaat verder onder deze video

Gevangen en geweld

Een vrouw uit Bethlehem vertelt me hoe steeds meer straten er afgesloten zijn en er nauwelijks eten en medicijnen zijn. Een vrouw uit Colombia vertelt aan Kerk in Actie over toenemend huiselijk geweld.

Gebedsdag

Hierom vragen verschillende christelijke hulporganisaties om een extra gebedsdag te houden op 28 juni. Dat gebeurt onder andere in de coronaviering van komende zondag om 9.30u. We bidden woorden die de mensen zelf schreven vanuit hun land. Zo klinkt uit Afrika:

Opgestane Heer Jezus, we brengen onze natie naar u toe, jong en oud en degenen die het meest kwetsbaar zijn. Help ons om u te vertrouwen op momenten van onzekerheid en wanhoop, leidt ons uit de duisternis van onze angst.

God van het leven, we bidden voor de leiders van ons land en onze gemeenschappen, om hen te helpen goede beslissingen te nemen die ons en onze kinderen kunnen bewaren

Help ons harmonie te brengen in de vaak zo gewelddadige samenleving,
Dat wij ons verenigen; help ons niet egoïstisch en onattent te zijn tegenover anderen.
Mogen wij dragers zijn van UW vrede, UW licht, waar dat het meest nodig is.

God van vrede; kalmeer het angstige kloppen van ons hart met de vrede die alleen JIJ kunt geven. We bidden dat GIJ ons zekerheid geeft van UW blijvende aanwezigheid terwijl we de storm onder ogen zien die ons leven bedreigt.

We bidden voor daklozen die hun onderdak hebben verloren, degenen die het slachtoffer zijn geworden van gendergerelateerd geweld, degenen die dierbaren hebben verloren.
Dat zij genezing en troost vinden.

We bidden voor iedereen die op dit moment in financieel zwaar weer zit.
We bidden voor iedereen die zijn baan heeft verloren en moeite heeft om rond te komen.

Eeuwige God, hoe duister onze omstandigheden ook mogen lijken, wij stellen op U onze hoop en vertrouwen. God van licht en liefde, dank U dat we weten dat in ons donkerste uur UW licht zelfs het meest intense moment van verdriet kan en zal verhelderen.

God zegene Afrika, bewaak haar kinderen, begeleid haar leiders en geef haar rust.

Amen

Bid je mee, en wil je een stille ramp mee helpen voorkomen, kijk op de website van Kerk in Actie.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “‘Ik ga eerder dood van de honger, dan aan corona’
  1. Marijke van Doorne

    Het teken van brood Johannes 6
    Het wonderbaarlijk broodvermenigvuldigingsverhaal is door Johannes één van de vier evangelisten een buiten beentje in uitleg mooi opgetekend. Hij legde er de nadruk op dat Jezus zélf de reden is. Niet om de honger te stillen, van aan tafel etenstijd. Johannes vertelt dat de mensen die naar Jezus komen, naar God komen. Jezus vraagt naar brood. Hoe komen wij aan brood? Hoe vullen wij onze mand/rugzak? Jezus dankt God voor het brood van die toevallige jongen met de toevallige vijf gerst broden en deelt als het ware met die broden zichzelf uit. Zo geeft Jezus leven. Wij mogen er zijn het leven uit zijn hand ontvangen. En delen met de ander opdat wij LEVEN.

    Dank je voor alle informatie. Het is niet zomaar over.

    26 juni 2020

Reacties zijn gesloten.