Illegale youtubers: waarom je gedrag consequenties heeft

Illegale youtubers: waarom je gedrag consequenties heeft

12 september 2019 2

Twee Nederlandse twintigers zitten op dit moment beduusd in de gevangenis in de Verenigde Staten. ‘Dit hadden we niet verwacht’.  Aanklacht: het illegaal betreden van een militair terrein. Ik denk dan: gek hè? Ja, blijkbaar vinden ze het gek. ‘We hadden geen kwade bedoelingen.’ Dat mag ik hopen. Maar het blijft illegaal. Dan is het toch niet gek dat dat consequenties heeft?

Ik geniet van die jonge mensen die over het algemeen toch al minder dan de helft zo oud als ik zijn, die iets moois maken van nieuwe media. Gedurfd, creatief. En het heel veel volgers. Maar het lijkt alsof die waardering betekent dat het niet meer uitmaakt alsof ze daarvoor wetten overtreden. Want ze hebben toch geen kwaad in de zin? Ergens klinkt het nog logisch ook. Ze doen toch geen vlieg kwaad? En ik vermoed dat daarom deze jongens nog steeds veel supporters hebben die moord en brand schreeuwen dat ze nu vastzitten. Doe niet zo flauw, politie!

Illegaal maar niet asociaal?

Moet ik dan ruim twee keer zo oud worden om te zeggen dat het leven geen spelletje is? Nee, dan ben ik echt een oude zak. Maar wat je doet heeft wel consequenties. Het meest verwonderde ik mij nog over de uitspraak in één van hun video’s: “Wat ik doe is illegaal, maar ik wil niet asociaal overkomen.” Ik moest even met mijn ogen knipperen. Is de wet nu vervangen door een sociale norm? Nogmaals, ik voel de logica van de redenering wel dat je niks kwaad in de zin hebt, maar het is toch meer dan jeugdige overmoed te denken dat de hele wereld daar rekening mee houdt?

Challenge

Volgens mij zit het probleem hierin dat deze jongens, net als heel veel andere gebruikers van sociale media, in een bubbel zitten. Waarbij ze denken dat de hele wereld daaromheen draait. Zoals die mensen die zichzelf filmden terwijl ze uit een rijdende auto stapten. Vast hilarisch, en bekende Nederlanders deden ook mee aan deze challenge. Maar juist de keren dat het misging lieten zien dat de wereld wel wat groter is. En in die wereld staan bomen, en lantaarnpalen. En in die wereld leven ook andere mensen. En daarom hebben we wetten. Om het voor iedereen goed en veilig te laten zijn.

De wereld draait ook niet om jou

Laten we onze kinderen leren dat die wetten er niet alleen voor anderen zijn, om de veilige wereld te creëren waarin youtubers hun kunsten kunnen uithalen. Maar dat ze ook aan die veilige wereld kunnen bijdragen voor anderen door zich aan die wetten te houden. Dat is pas echt sociaal. De wereld draait ook niet om hen. En anders heeft het consequenties. Dat is pas een challenge. Succes, jongens!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Illegale youtubers: waarom je gedrag consequenties heeft
  1. Trijnie

    En zo is het.

    12 september 2019
  2. Robert de Kok

    Dus die kids zitten in een bubble? Volgens mij betraden ze een andere bubble…

    13 september 2019

Reacties zijn gesloten.