Imagine Dragons – Demons

Imagine Dragons – Demons

21 februari 2018 0

Begin deze week stond de populaire indy-rockband ‘Imagine Dragons’ in een uitverkochte Ziggo Dome. De Amerikaanse band is sinds de doorbraak in 2012 met het nummer ‘Radioactive’ onverminderd populair.  Hun muziek wordt gebruikt in verschillende games (League of Legends en Fifa 13) en films (o.a. Hunger Games). Het succes van deze band is te danken aan de dansbare alternatieve rock. Live is de band zeer energiek en communicatief. Maar wist je dat hun teksten net zo krachtig zijn als de muziek? Het zijn teksten met een eerlijk en herkenbaar verhaal. Neem het nummer ‘Demons’, van het album ‘Night Vision’ uit 2012.

Donkere machten

‘Demons’ gaat over de donkere kant in het leven, het kwaad, duivelse machten. In het lied wordt het kwaad niet beschreven als een donkere macht buiten ons. Als iets dat ons overkomt. Nee, volgens Imagine Dragons kan het kwaad in de mens zelf zitten.

I want to hide the truth, I want to shelter you
But with the beast inside,  there’s nowhere we can hide

Depressie

De leadzanger van de band, Dan Reynolds, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in zijn leven met depressies en angsten te maken heeft gehad.  Dit is een donkere, destructieve kracht in de mens zelf. Het beest in mij, noemt hij het.  Hij wil deze donkere kant wel verbergen, om anderen te beschermen. Maar dat is een onmogelijke opgave. Deze donkere kant moet hij onder ogen zien.

Mijn rijk komt

This is my kingdom come
This is my kingdom come

This is my kingdome come. Deze regel verwijst naar het bekende christelijke gebed het Onze Vader.  In het Onze Vader zit een regel ‘laat Uw rijk komen’. Het gebed verwijst naar de toekomst, het rijk van God. Ooit zal alles goed zijn. Wanneer Gods rijk aanbreekt dan is er vrede voor iedereen. Dan Reynolds gelooft niet in Gods komende rijk. Hij kent alleen zijn eigen leven. Dit is mijn rijk, dat komt. Mijn leven ziet er niet goed uit, een slechte tijd breekt aan.

Is het leven maakbaar?

They say it’s what you make, I say it’s up to fate
It’s woven in my soul, I need to let you go

Er wordt zo vaak gezegd dat ieder zijn leven zelf in de hand heeft. Als je wilt kun je er iets van maken. Dan Reynolds verzet zich tegen deze gedachte. De wereld is niet maakbaar. Het kwaad, de donkere kant, die zit nu eenmaal in zijn ziel ingeweven. Dat is zijn lot. Daar moet hij het mee doen.

Geen hoop

De zanger van de Imagine Dragons groeide op in een conservatief, christelijk (mormoons) gezin. Hij heeft afstand genomen van het geloof van zijn familie. De hoop die het christelijk geloof biedt, namelijk dat de goede machten het uiteindelijk van de kwade machten zullen winnen, die hoop geeft Dan Reynolds geen troost. De donkere machten, de depressies en angsten zijn te realistisch, te sterk. Het geloof helpt hem hier niet.

In de maatschappij wordt vaak gewezen op de kracht in de mensen zelf. Je kunt zelf het kwaad overwinnen, als je maar je best doet.  Je hebt het leven zelf in de hand, maak er iets van! Ziekte is iets om tegen te vechten. Maar wat als je niet (meer) kunt vechten? Dan Reynolds heeft niet veel vertrouwen in de kracht van de mens zelf.

Tenzij…

Is er iets dat Dan Reynolds kan helpen in de diepe duisternis waar de ‘demons’ de baas zijn? Het laatste couplet lijkt een kleine aanwijzing te geven.
Reynolds zingt dat hij niet kan vluchten, tenzij een ander hem helpt.

Your eyes, they shine so bright, I want to save their light
I can’t escape this now, unless you show me how

Jouw mooie heldere ogen, ik wil het licht van je ogen bewaren. Ik kan niet uit de donkere macht van de ‘demons’ ontsnappen, tenzij jij me helpt. Een mens heeft altijd een ander nodig, dat lijkt het evangelie van de Imagine Dragons te zijn.

 

Herken jij iets van de strijd waarover de Imagine Dragons zingen?
Wat helpt jou in de strijd tegen de ‘demons’?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl