Is er een leven met kerst en pubers?

Is er een leven met kerst en pubers?

11 december 2019 4

Pubers hebben vaak geen zin in gedoe met advent en kerst. Allerlei rituelen die we hadden als gezin zijn hierdoor gesneuveld. Is er een leven met kerst en pubers?

Onze pubers zijn kritisch en onderzoekend. Nemen niets aan met betrekking tot geloof. Juist door deze kritische houding ontstaan er nieuwe rituelen. Maar de rituelen verschillen per jaar. Sommige herhalen we, sommige zijn eenmalig. 

Onze pubers zijn kritisch en onderzoekend. Nemen niets aan met betrekking tot geloof.

Wat doen we met advent?

Dit jaar is de adventskaars weer een keer aan de beurt. Elke dag tijdens het eten brandt deze kaars. Na het eten lezen we uit de bijbelapp (Youversion) een leesplan over advent. Het heet Onderweg naar kerst. Met interessante weetjes en altijd een stukje uit de Bijbel. Dit levert vaak vragen of gesprek op. Voor dit jaar werkt dit goed. 

Voor onze pubers is naar de kerk een verplicht nummer. Het kost tijd en ze komen altijd met een negatief gevoel weer terug. Ze hebben het voor ons gedaan maar vonden het zelf vreselijk.

Wat doen we met kerst?

Als gezin gaan we niet meer iedere zondag naar een kerkdienst. Maar met kerst zijn we de afgelopen jaren wel naar de kerk geweest. Uit gewoonte, nostalgie, maar ook omdat we geen goed alternatief hadden. Dus elk jaar stellen we weer de vraag: wat gaan we dit jaar met kerst doen? Voor onze pubers is naar de kerk een verplicht nummer. Het kost tijd en ze komen altijd met een negatief gevoel weer terug. Ze hebben het voor ons gedaan maar vonden het zelf vreselijk. Het past niet bij hun. Zelf ga ik het liefst zowel kerstavond als Eerste Kerstdag naar de kerk. Misschien moeten we Eerste Kerstdag maar laten vallen en op zoek naar een alternatief. Dus kerst vieren met het gezin, waarbij de boodschap centraal staat. Misschien een lekkere kerstwandeling met onderweg wat spelletjes, opdrachten ofzo. Er is nog tijd om wat te verzinnen….

 Hoe doen jullie dat met de pubers en kerst?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga
4 reacties op “Is er een leven met kerst en pubers?
 1. Marina

  misschien een top 2000 dienst?

  11 december 2019
 2. Marieke

  Waarom maak je jezelf en je gezin niet mee verantwoordelijk? Als de kerstnachtdienst hen niet aanspreekt, kan je daar misschien best eens over praten met je predikant. Bied aan om met andere ouders mee te denken. Niet nu pas, maar ergens in januari. Misschien willen je kinderen wel meewerken? Met dingen opbouwen, of chocolademelk schenken. Met een lied uitzoeken of een verhaal. Samen met anderen is een kerkdienst veel leuker om mee te maken. Ik zelf ben als predikant erg blij met hun inbreng.

  11 december 2019
 3. Marian

  Thuis kerken op 2e kerstdag is heerlijk… of lunchen met vrienden thuis. Samen nieuwe kerstliederen luisteren (Make room in your heart van Casting Crowns al geluisterd?) We maken samen kerststallen, frutsels of een kerst thuisvoorstelling. En natuurlijk kerstverhaal lezen uit de bijbel, spelletjes doen (30 seconds & sjoelen) of een kerstfilm. Een frisse wandeling in de natuur en daarna thee of warme chocolademelk. Eten dat hebben we de dag daarvoor al gedaan, dus dat kan basic. Dus veel samen zijn, actief en ontspannen. Nu nog kiezen, want alles past niet in 1 dag. Gelukkig zijn we twee weken vrij en mogen de kinderen nog ideeën aanleveren, die meestal nog maffer zijn. Last minute komen de beste ideeën is onze ervaring… We zien wel.
  Ben jij er al uit wat jullie gaan doen?

  12 december 2019
 4. Mommaerts Richard Diest

  Kerst is de verjaardag van Jezus Christus,samengaan met een stal en een kruis,
  geen miserie feest, maar de gedachte erachter is, helpt het me me het Gods bestaan te leren ervaren, in je verstand geen illusie meer maar een levende hoop
  Dan kan het feest beginnen, en dat kan lang duren. richard.maartje@telenet.be

  23 december 2019

Reacties zijn gesloten.