Coronavirus: een straf van God?

Coronavirus: een straf van God?

13 maart 2020 19

Al sinds jaar en dag hebben gelovigen de behoefte om de ‘tekenen des tijds’ te verstaan. Welke rol speelt God in hongersnoden, oorlogen, tsunami’s of ziekte-uitbraken als corona? Is het een oordeel? Is het een teken van de eindtijd? Het Reformatorisch Dagblad vergeleek het virus met ‘de plagen in Egypte, om de mens tot inkeer te brengen’.

In orthodoxe kringen wordt er wel vaker op deze wijze naar rampen gekeken. Zo was de watersnoodramp in 1953 ook een ‘oordeel des Heeren’ en werd er op deze wijze ook naar de Duitse bezetting in 1940 gekeken. “Daar heb je die zure christenen weer’, zou je kunnen zeggen. Maar verbanden leggen tussen tegenslag en godsdienst is niet iets typisch christelijk. Hindoes en moslims redeneren vaak op dezelfde wijze en zelfs de oude Grieken verbonden ziekte aan een boze god. 

Teken van de eindtijd

Het coronavirus als een ‘teken van de eindtijd’ wordt ook vaak door christenen genoemd. Maar in die zin hobbelt het virus met de huidige slachtofferaantallen nog achter de feiten aan. De Spaanse griep van 1918 eiste zo’n vijftig miljoen doden (een veelvoud van het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog). En de builenpest roeide in de middeleeuwen op meerdere momenten een derde van de Europese bevolking uit. Was dat een teken van de eindtijd? Of simpelweg een hygiëne die te wensen overliet?

Jezus

Wanneer Jezus en de leerlingen een blinde man tegenkomen, denken de meesten van hen gelijk aan een oordeel. Aan Jezus vragen ze: “Wie heeft gezondigd, rabbi? Deze blinde zelf of zijn ouders?” Jezus maakt met die redenering korte metten. Ziekte kan niet verklaard worden door menselijk handelen. Soms treft het kwaad goede mensen, om een reden die we simpelweg niet weten. Het is waar: ziekte wordt in de Bijbel soms gerelateerd aan zonde. Maar dan wel aan persoonlijke zonde. Over de mogelijke zonde van anderen kun je maar beter geen oordeel hebben, leert de Bijbel. 

Oordeel

In tijden van corona kun je het beste één van Gods handigste gaven gebruiken: je gezond verstand. Wees begaan met hen die ziek zijn geworden, voorkom kans op verdere besmetting door zorgvuldig met anderen om te gaan. En laat het oordeel en de eindtijd maar daar waar het thuishoort. Bij God Zelf.

Lees verder: Als het coronavirus geen straf van God is, hoe ga je dan met het lijden om?
Lees verder: Wat zegt de bijbel over epidemieën? 
Luister verder: Stel je voor: corona is tóch een straf van God. Wat dan? [+ podcast]

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
19 reacties op “Coronavirus: een straf van God?
 1. Mar

  Gisteren las ik dit ook in R.D.en ook dat er een biddag zou moeten komen volgens de schrijver en dat vond ik dan wel weer een mooi idee

  13 maart 2020
 2. Lini Oldewarris-Bazuin

  Een ding weten we zeker door het lijden van Christus, dat we straks met Pasen weer mogen herdenken. Door zijn lijden laat Christus zich kennen in ons lijden. Hij staat naast ons en geeft ons kracht om staande te blijven. Moeilijkheden zullen ons niet bespaard blijven in dit imperfecte bestaan, maar door alles heen is Gods liefde aanwezig en niet zijn straf.

  13 maart 2020
  • Anoniem

   en hoe weet je dat zo zeker dan?

   17 maart 2020
   • Anoniem

    Door de bijbel te lezen.

    21 maart 2020
  • Harriet Bouwmeester

   Mooi beschreven Linie,
   hartelijke groeten,
   Harriet Bouwmeester

   19 maart 2020
 3. Marij-ke

  Zegengebed
  (Frans Cromphout)
  Moge de weg je zeggen:
  volg me maar
  Moge de ster je zeggen:
  richt je vaart op mij
  Moge de grond je zeggen:
  bezaai me.
  Moge het water je zeggen:
  drink me
  Moge het vuur je zeggen:
  warm je
  Moge de boom je zeggen:
  schuil in mijn schaduw
  Moge de vrucht je zeggen:
  pluk me, eet me.
  En als je de weg kwijtraakt;
  geen vaste grond meer vindt
  en dreigt te verdrinken;
  Als het vuur is gedoofd en je kou lijdt
  in een nacht zonder sterren;
  als de bomen kaal zijn
  en je honger en dorst hebt,
  Dan moge zijn STEM je zeggen:
  Wees niet bang, Ik zal er zijn.

  13 maart 2020
 4. Anoniem

  17 maart 2020
 5. Roelofs

  je hebt gelijk, er staat het is niet aan u de tijden en gelegenheden te weten.
  ook moeten wij ons geen zorgen maken voor morgen.
  onze Hemelse Vader heeft ons lief en zorgt voor ons.

  20 maart 2020
 6. Baal Shemra

  Hoe kan dit virus een straf van God zijn als er zo veel onschuldige mensen worden getroffen? Heeft God dan geen barmhartigheid voor hun en wel voor anderen, dat kan ik niet begrijpen. Tja, Gods wegen zijn soms ondoorgrondelijk, maar dit…?

  21 maart 2020
 7. Matouh

  Gerechtigheid zal komen.
  Voor alle onrechtplegers.
  Gij zult niet vluchten
  Bid en,toon berouw.

  21 maart 2020
 8. Teunis Jansen

  Weest niet bezorgd. Probeer vertrouwen te hebben in Jezus zoals een kind dat vertrouwen kan hebben!
  Dan is geloven in de Here Jezus goed en onvoorwaardelijk!

  22 maart 2020
 9. Ronald

  Dan heb je echt tijd teveel. Wat een onzin dit!

  23 maart 2020
 10. Anne van Urk

  Wij de mensheid van nu leven sinds 1914, in de eindtijd! De aarde en de wereld zijn ontregeld, je zou ook kunnen zeggen dat de boel uit de hand gelopen is! Jezus voorspelden al in Mattheus 24: Veel dingen die in de eindtijd zouden gebeuren, bv, oorlogen, aardbevingen en allerlei ziekten verschijnselen, epidemieën. We merken nu het resultaat hiervan, een pandemie van het coronavirus over de gehele aarde!

  26 maart 2020
 11. Michaëla Roman

  4800…dus jij wil mensen vertellen over een god en een geloof waarvan het aantal mensen dat gered kan worden al vol is. Interessante kijk hoor.

  Ben blij dat ik Jezus Christus als Heer heb, waarbij iedereen welkom is.

  26 maart 2020
 12. Bert Spruit

  GOD ZET DE WERELD,EN EEN IEDER SCHEPSELDOOR DE CORONAVIRUS TIJDELIJK STIL,ZODAT WIJ DOOR ZIJN WIL TE DOEN.ONS RICHTEN OP JEZUS ,DUS IN RELATIE MET HEM KOMEN,AANBID HEM,GA OP JE KNIEEN,IN ALLE NEDERIGHEID,BROEDERS EN ZUSTERS,WEES NIET BEVREESD,IK BEN ERBIJ,IK WEET WAT IK DOE,MAAK JE GEEN ZORGEN,JE BENT IN MIJ GEBORGEN,ZIE HET KRUIS,ÀLLES IS VOLBRACHT,DOOR HET BLOED VAN JEZUS,HET KOMT DOOR ZIJN NAAM,,ZEGEN EN GROET,AMEN.

  28 maart 2020
 13. Berend Michielsen

  Op 3 september 1939 verklaarden Engeland en Frankrijk aan Duitsland de oorlog, maar het duurde nog 8 maanden voordat West-Europa te maken kreeg met de oorlog. Deze 8 maanden werd door bijna iedereen beschouwd als een surrealistische en onwezenlijke periode. In eenzelfde onwerkelijke tijd leven we nu. Het kan nog maanden duren voordat er écht ‘iets groots’ gebeurt. Maar wanneer je altijd in vriendschap leeft met God en volgens Zijn geboden, hoef je nooit in angst te leven.

  28 maart 2020
 14. Nvdoorn

  Corona betekent in latijn s gloria en gloria is bekeer en geef God eer tevens is het ook tijdschrijver en dat is de bijbel die over alle tijden schrijft.lang zal je leven in de gloria.

  29 maart 2020
 15. Marijke van Doorne

  In zijn Liefde
  mag je groeien,
  gaandeweg zien
  wie je werkelijk
  bent.
  Als een bloemknop
  ontvouwen, bloeien
  onder Gods hoogte
  ZON.
  Gekend van af het
  begin toen Hij je
  bij name riep.
  Marijke.6-2-2019

  30 maart 2020
 16. Jean

  “In tijden van corona kun je het beste één van Gods handigste gaven gebruiken: je gezond verstand. Wees begaan met hen die ziek zijn geworden, voorkom kans op verdere besmetting door zorgvuldig met anderen om te gaan. En laat het oordeel en de eindtijd maar daar waar het thuishoort. Bij God Zelf.”

  De schrijver (schrijfster) van dit artikel neemt hier een understatement ‘in de mond’, want een christen is altijd al begaan met zieken, of zou dat moeten zijn, ook in een tijd zonder het corona-virus. Het oordeel hoort zeker bij God thuis, althans wie onder het oordeel valt. Maar ik moet toch vaak denken aan de tekst in Openbaringen: de rampen kwamen, echter mensen gingen gewoon hun eigen gang, sterker nog, ze gingen nog meer op in hun onbekeerde en zondige leven. Waar is het woord bekering gebleven in deze tijd, want is dat niet altijd de boodschap die hand in hand gaat in de Bijbel, zeker ten tijde van een ramp of crisis. Zijn wij christen zo afgedreven, dat wij niet meer zien hoe deze wereld (zeker het rijke Westen) zichzelf tot een eigen god heeft verheven? Het oordeel ligt bij God, maar bekering is een boodschap die iedere christen zou moeten uitdragen, want daarmee ben je immers verlost van het oordeel. De ware kerk wordt in ieder geval wel zichtbaar in deze tijd. En nee, ik kom niet uit een orthodoxe kring, maar ik word er lichtelijk beroerd van hoe andere kerken in Nederland het woord bekering omzeilen, of erger, er maar een eigen draai aan geven in deze tijd. Nergens, en dan ook nergens, kan ik één tekst lezen in de Bijbel waar het woord bekering zou zijn weggevallen. Alle profeten in het Oude Testament, onze Heer Jezus Christus, zijn discipelen, de apostel Paulus riepen op tot bekering…en waarom? Vanwege het oordeel van God!

  31 maart 2020

Reacties zijn gesloten.