Is ‘Kruisigem’ grap van het Sinterklaasjournaal op zijn plaats?
Een heel aantal christenen vallen over de fictieve plaatsnaam uit het Sinterklaasjournaal van dit jaar. Naast de niet bestaande plaatsen ‘Schroothoop’ en ‘Zwalk’ bericht het programma ook vanuit het plaatsje ‘Kruisigem’ in Limburg. Een plaatsnaam die klinkt als ‘Kruisig Hem’ – een bekende zin uit het lijdensverhaal van Jezus, waarin het volk oproept om Jezus te kruisigen. Er staat ook een typisch katholiek kruisbeeld bij het ‘plaatsnaambord’. Teveel van het goede?
Het Sinterklaasjournaal staat bekend om zijn woordgrappen. En eerlijk: ik kan er wel van genieten. Van de kleine tractor van de boeren die de ‘publiekstrekker’ wordt genoemd tot de plaatsnaam Wassumaarhier. Ook het ‘hoofd van de afdeling bijzaken’ blijf ik onthouden, net als de Groningse fictieve plaatsnaam van een paar jaar geleden ‘Schuddemaweer’. ‘Kruisigem’ is voor mijn gevoel op het randje. Briljant bedacht, maar ik twijfel of ik hem echt leuk vindt. Zeker met dat kruisbeeld erbij. Maar dat is dan ook alles.
Spot?
Want wat ik wel of niet leuk vind of wat me zelfs zou kwetsen doet niet zo heel veel ter zake. Bovendien: het is onderdeel van een kinderprogramma, wat juist verschillende karakteristieken van het land naar voren haalt, juist ook uit de provincie. Maar dat kan ik wel vinden, anderen noemen het spotten en zijn er diep door geraakt. Ja, denk ik dan, en dan?
Godslastering?
Juist deze week is er een heftig debat in de Tweede Kamer geweest over cartoons, waarom de Franse leraar Samuel Paty is onthoofd. Met een buitengewoon beroerd gevoel voor timing bracht de partij DENK een petitie naar voren, waarin gepleit wordt voor herinvoering van het verbod op godslastering. Lees: een verbod dat onlangs is afgeschaft, mede omdat het nooit meer gebruikt wordt en daarom ‘niet meer van deze tijd’ gevonden werd. Juist de christelijke partijen namen nu het voortouw om DENK-voorman Azarkan het vuur na aan de schenen te leggen: hoe gekwetst je ook bent, het mag nooit leiden tot een veroordeling van het bespreekbaar maken van spotprenten, zoals Paty deed.
Boycotten?
Spotten mag, beledigen mag. Is het altijd leuk? Nee. Kan het kwetsen? Ja. Kan het getuigen van slechte smaak? Ja. Daar mag je het dan over hebben. Boycotten, zoals sommige verontwaardigde twitteraars voorstellen, boycot vooral het gesprek. En het bereikt precies dat wat we rondom Paty wilden voorkomen: dat we niet meer in gesprek met elkaar zijn, en ons niet meer durven uiten.
Kinderen leren omgaan met humor
De ‘Kruisigem’ grap daagt ons uit om niet alleen naar moslims en gevoeligheden onder hen te kijken en misschien te veroordelen, maar ook naar onszelf te kijken. Wie zijn kinderen weghoudt van dit soort grappen, leert ze allereerst geen humor (ook al kan die slecht zijn) en het leert ze niet omgaan met spot en gekwetstheid. En dan kunnen ze het nog heel zwaar gaan krijgen.
En ontneem ze het plezier nou niet. Kom op jongens en meiden, klein en groot: Sinterklaas is weer in het land. Geniet ervan!
Harmke schraa-jongsma
En toch: ik vind dit niet kunnen!
14 november 2020Er is bewust na gedacht.
Hoe kom je er anders op?
Waarom mensen pijn doen?
TWS
Dit doet mij pijn.Gaat voor mij TE ver. Maar dat mag ik niet zeggen want kinderen moeten ergens tegen kunnenWat begrijp ik nu niet aan zwarte of roet pieten o ja beledigend Ja ik zwijg maar weer
14 november 2020@afke b.
Het laat ons allen zien, dat er nog niet veel veranderd is tov de tijd toen Jezus leefde en “de mensen” Hem niet moesten. En dus doet dit grapje pijn. In een eerdere tweet schreef ik: er mist nog 1 bordje: “Vadervergeefh’thun.” Als we daar nu eens goed over gaan nadenken met z’n allen!
15 november 2020Anoniem
Wat zou Jezus er van vinden?
15 november 2020AK
Prachtig commentaar over dit onderwerp door Otto Greven. Zie het als een kans om samen het gesprek aan te gaan. Je kan het zo groot maken als je zelf wil.
15 november 2020Egbert Fokkema
ja, ook ik hou van humor. en kinderen vinden plaatsen als Zwalk en Schroothoop ook vast leuk.Maar deze humor gaat te ver. De bedenkers hadden dit van tevoren kunnen weten. en het wordt nog meer bezwaarlijk omdat op de foto ook nog het Christusbeeld bij de plaatsnaam staat. Men had kunnen weten dat dit als kwetsend zou kunnen worden opgevat. Juist door ouders en ouderen. jammer
15 november 2020Mar
Wat zou deze goede mens,die deze heilige Nicolaas moet zijn geweest ervan vinden zo het nu gaat in de december maand vraag ik me af, mocht hij dit kunnen meemaken?
15 november 2020An
Waarom kwetst het dan?
15 november 2020Arnout
Echt helemaal prima. In de Amstel gold race ging men altijd over de Kruisberg. Kruisigem had beter Kruizechem of Kruizégem kunnen heten, maar is van de zotte dat hieraan aanstoot genomen wordt. Zotten hoorden ooit bij Vlaanderen, waar men deze humor vermoedelijk ook meteen algemeen zou snappen.
15 november 2020CH
We mogen geen zwarte piet meer zeggen en hebben maar we mogen nu wel het christelijk geloof ten schande maken. Waarom zou je deze plaatsnaam verzinnen? Waarom? Er zijn toch honderdduizend anderen namen te bedenken. Ik vraag me af wat ze hiermee willen bereiken. Je wilt toch dat mensen naar je programma kijken? Zo jaag je ze alleen maar weg! Had niet nodig geweest, nu is er heel wat negativiteit ontstaan…
15 november 2020Jos
Voor mij is “kruisig hem” vooral een stijlfiguur. Een stijlfiguur met duidelijk bijbelse wortels, maar die breder inzetbaar is.
16 november 2020Het is wat het volk, ingefluisterd door enkele drammers, ten onrechte roept over een onschuldig persoon.
Ik denk nu ook aan de helper van de goedheiligman.
Geen idee of dit de opzet was van de programmammakers, maar voor mij is de grap alleen al door die associatie gelaagd en geslaagd.
Geen enkele reden om je beledigd te voelen als er een stijlfiguur met bijbelse wortels wordt gebruikt.
Sytse
“Het doet er niet zoveel toe hoe er over je gepraat wordt, belangrijker is dat er over je gepraat wordt”, lijkt me een gedachte die ook hier voor wat ontspanning kan zorgen.
16 november 2020Saakje
1 december 2020Ytsje
Hoe kun je als christen dit als grap of humor zien.
16 november 2020Zijn we ons bewust hoeveel Jezus voor ons heeft geleden?!
Ik heb er geen woorden voor.
Ik mag u aanraden het boek; De zeven wonderen van het kruis, van Wilkin vd Kamp te lezen en te bekijken.
Dat de ogen geopend mogen worden van wat hier gaande is!
Beinvloeding van de kinderen!! Want wie de jeugd heeft……
Satan gaat rond als een briesende leeuw!
Meggy
Betrokken, mild en relativerend als je bent, zo wens ik ons meer van zulke mensen toe. Dank dominee!
16 november 2020Marij-ke
Er worden heel veel gesneden beelden overal van gemaakt wereldwijd en dat is nu net niet de bedoeling.
16 november 2020Denker
Zou God het ook geslaagd vinden?
16 november 2020Marij-ke
Wat denk je zelf?
18 november 2020Marij-ke
Je vraagt zou God het ook geslaagd vinden. Wat denk je zelf?
18 november 2020Dagmar
Iemand schreef in de krant van vanmorgen. Ik weet dat ‘hem’ of ‘em’ betekent in het Vlaams ‘heem’,dus huis.Zij kende Bellegem (bij Kortrijk),Nossegem(bij Zaventem). En Nunhem in Nederland.Het huis bij het kruis is Kruisigem. Er stond toch niet Kruisighem?
17 november 2020Miep
Jongens jongens,
Het is een kinderfeest laten we vooral genieten van die 3 weken dat hij in het land is.
En het niet allemaal opblazen!
Je mag je mening geven en hebben maar laten we vooral afblijven van het minder feest. Wat mij betreft mogen gewoon weer zwarte pieten komen.
18 november 2020Dick Snijders
Voor mij had het grapje niet gehoeven. Maar is het nou zo gek dat juist met al die kruisbeelden in Limburg de makers van het programma aan deze plaatsnaam dachten? Het is een karakteristiek van wat Limburg zelf laat zien. Het kruisbeeld is niet extra spot, maar geeft de aanleiding. Zo begrijp ik het tenminste. Laten we dat aangrijpen om uit te leggen wat het betekent. (‘Ik ontdekte ook een altaar met het opschrift: ‘Aan de onbekende god’. Wat u vereert zonder het te kennen, dat kom ik u verkondigen.’) Wij zouden kunnen zeggen: Waar je een grapje over maakt zonder het te kennen, dat wil ik je graag uitleggen.
20 november 2020