Islam en christendom: de verschillen en overeenkomsten

Islam en christendom: de verschillen en overeenkomsten

29 juli 2021 0

In mijn pubertijd ging ik uit nieuwsgierigheid op bezoek bij een moskee. Ik vond het best spannend, maar het was een gezellige en leerzame ontmoeting – met lekkere thee. Later las ik de Koran, het heilige boek van de islam, en begon ik de islam stukken beter te snappen. Ik ontdekte twee belangrijke verschillen tussen christenen en moslims, maar ook overeenkomsten tussen het christendom en de islam.

Ik kom uit een niet-religieus gezin, maar raakte tijdens mijn middelbare schooltijd geïnteresseerd in religie. Ik bezocht niet alleen een moskee, maar ook een synagoge en deed een tijdje aan zenmeditatie. Door verschillende mensen om mij heen werd ik uiteindelijk christen. Tijdens mijn zoektocht leerde ik meer over de verschillen en overeenkomsten van het christendom en de islam.

Verschillen tussen islam en christendom

De twee grootste verschillen tussen de islam en het christendom zitten in het denken over God als drie-eenheid of als één God en over de manier waarop je in de hemel komt: door genade of door goede daden.

  1. Christenen geloven in God (als Vader), Jezus (als zoon) en de Heilige Geest (Heilige Drie-eenheid). Moslims geloven in de eenheid van God: er is maar één God, die zich laat zien in de schoonheid van de schepping. Jezus is een belangrijke profeet in de Islam maar de belangrijkste en laatste (zegel) is Mohammed.
  2. Moslims geloven dat je door het doen van goede daden in de hemel komt. Bij christenen zijn alle mensen ‘gered’ door de dood (Goede Vrijdag) en het weer opstaan (Pasen) van Jezus.

De profeet Mohammed

De belangrijkste man binnen de islam is de profeet Mohammed. Maar wie was dat eigenlijk? Zo’n 550 jaar na de dood van Jezus werd Mohammed geboren in Mekka (Saoedi-Arabië). In zijn jeugd geloofden de mensen in Mekka in verschillende goden. Mohammed, die koopman werd, had respect voor christenen en joden maar was dat zelf niet. Hij geloofde ook niet in de goden van zijn stadsgenoten. Mohammed hield van de stilte van de bergen. 

De Koran, het heilige boek van de islam

Volgens de Koran hoorde Mohammed op een dag de eerste boodschap van God toen hij aan het mediteren was in een grot. In de jaren die volgden deelde God Mohammed, die nu de Profeet (boodschapper) was, belangrijke lessen mee voor heel de mensheid. Alles wat God vertelde gaf de profeet mondeling weer door aan zijn volgelingen. Al deze lessen werden na de dood van Mohammed in het Arabisch neergeschreven. Samen met verhalen uit de Joodse Tanakh en het christelijke Nieuwe Testament vormen zij de Koran.

Andere geloven

Ook joodse en christelijke mensen hoorden Mohammed preken. Anders dan Mohammed had gehoopt, bleven de meeste van hen hun eigen geloof belijden. Soms voerde de Profeet oorlog met steden die niet naar hem wilden luisteren. Als hij de stad had overwonnen mochten de mensen hun eigen geloof behouden maar moesten ze zich wel aan geboden en verboden houden. Veel mensen werden moslim maar een groot deel bleef ook christelijk en joods. Dat heeft de afgelopen 1300 jaar geregeld voor ruzie gezorgd. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van vriendschap en samenwerking.

Overeenkomsten tussen islam en christendom

Aan het begin van deze blog schreef ik al over twee verschillen tussen christenen en moslims. Er zijn ook overeenkomsten te noemen. De belangrijkste overeenkomst is dat christenen en moslims (net als joodse gelovigen) in dezelfde God geloven. Arabisch sprekende christenen noemen, net als moslims, God dan ook ‘Allah’. Daarnaast bestaat de Koran voor een deel uit verhalen die ook in de Bijbel voorkomen. Maryam (Maria), de moeder van Isa (Jezus) is de belangrijkste en meest geëerde vrouw die in de Koran wordt besproken.

Het christendom en de islam

Meer weten over moslims en christenen? Check de site van het Fahminsituut of volg een cursus.

Wat vind jij mooie aspecten van de islam en bij welke opvattingen stel jij je vraagtekens?

Deze blog is geschreven door Heleen de Graaf. Ze studeerde humanistiek en religiewetenschappen in Utrecht. Ze werkt voor de Protestantse Kerk Nederland.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Heleen Küdün-de Graaf
Heleen Kudun-de Graaf