‘Het Kwaad stopt echt.’ Mooi geloofsgesprek bij DWDD

12 oktober 2018 0

Matthijs van Nieuwkerk bekende dat hij jaloers was op het geloof van Beatrice de Graaf. Een bijzondere betekenis in De Wereld Draait Door. En een bijzonder gesprek. Over geloof. Beatrice de Graaf, terrorisme-deskundige, moest zelf ook even schakelen; ‘een ander register’ noemde ze het. ‘Een andere dimensie’ noemde ze het later. En zo is het. Ga maar eens op je werk of op het schoolplein, en wie weet ook in je familie- en vriendenkring antwoorden wat geloof voor jou betekent. Ik vond het aarzelend antwoorden van Beatrice de Graaf misschien nog wel het mooiste. Het is zoeken naar woorden. Hoe geef je antwoord op zo’n grote vraag wat geloof voor jou betekent.

Nu ging het gesprek ook nog eens over een heel groot onderwerp: het Kwaad. Het wordt belichaamd in het terrorisme dat De Graaf onderzoekt en waarover ze nu een nieuw boek schreef. Maar in een interview in het Algemeen Dagblad werd ze ineens bevraagd op haar geloof. ‘Wat geloof jij?’ Bam. Ga er maar aanstaan. Wat geloof jij? En in het kader van het gesprek over terrorisme zegt ze: ‘Ik geloof dat het Kwaad bestaat, als autonome kracht, maar ik geloof ook dat het Kwaad door God is overwonnen. En ik geloof ook dat het Kwaad niet kan zijn als je het Licht aandoet. Dan is het weg.’

Wat bedoel je?

Dat begreep de interviewer niet. En hij vroeg door. De Graaf moest dat ‘andere register’ ver opentrekken. ‘Ook al sterven er mensen en ook al zijn er nog altijd oorlogen, het zal ophouden. Echt. Het stopt.’ En bij Matthijs van Nieuwkerk haalde ze aan hoe slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook slachtoffers van andere ellende en aanslagen haar vertellen hoe belangrijk het is om vast te houden dat er een einde aan komt. ‘Het zal echt ophouden’. ‘Ik wou dat ik jouw geloof had’, bekende Van Nieuwkerk.

Honger

Ik werd er stil van wat een honger Van Nieuwkerk hier liet zien om het te begrijpen en het te kunnen geloven. Nee, het was geen positiviteit van De Graaf, vertelde ze. ‘Ik kan ook wel negatief denken over wat mensen allemaal doen. Mij gaat het om een grotere zin. Ik geloof dat God het kwaad heeft overwonnen.’ Kun jij dat geloven?

Het kwaad is overwonnen

Dat er ooit een einde aan komt, is misschien makkelijker te geloven dan te geloven dat het al overwonnen is. De Graaf doelt natuurlijk op het sterven en opstaan van Jezus. Jezus overwon de dood, vertelt het christelijk geloof. Het tart ons voorstellingsvermogen. Zeker als je om je heen kijkt hoe het kwaad om zich heen grijpt. Maar het zal stoppen, zegt De Graaf. Omdat het overwonnen ís.  Kun jij dat geloven?

Bijzonder gesprek

Ik vond het een heel bijzonder gesprek op basis van een bijzonder interview in de krant. Het twijfelend antwoorden van Beatrice de Graaf raakte me, de honger van Matthijs van Nieuwkerk misschien nog meer. Mooi dat dit op de Nederlandse televisie en in de krant een plek kan krijgen, omdat het een hoopvol verhaal is. Want daar gaat geloof over volgens De Graaf: ‘Geloof is de hoop, de vaste grond van de dingen die je niet kunt weten waarop je vertrouwt.’

Wat raakt jou in het gesprek of in het interview?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink