De ik-cultuur in kinderopvang en kerk

Inmiddels ben ik al meer dan 10 jaar werkzaam in de kinderopvang. Ik signaleer een aantal interessante dingen over hoe ouders kijken naar hun kinderen. En hoe ze kijken naar hun manier van opvoeden versus kinderopvang.

In Friesland, waar ik woon en werk, zien ouders kinderopvang vaak als de oplossing van hun probleem. Ouders moeten werken, dus het kind moet ergens heen. Als grootouders, vrienden of buren niet kunnen oppassen moet het kind maar naar de opvang. De insteek van veel ouders is dat ze opvang graag goedkoop, het liefste gratis, binnen hun eigen netwerk willen regelen. Lekker makkelijk nietwaar? Veel ouders kiezen dus een oplossing die het beste bij henzelf past.

Wat is het beste voor mijn kind versus eigen behoeften
Waar deze ouders aan voorbij gaan is de vraag; Wat is het beste voor mijn kind? Vanuit pedagogisch oogpunt vind ik wat van al die wisselende gezichten voor een kind gedurende de week. En ik merk dat ouders daar vaak niet over nadenken. In de praktijk zien we vaak dat ouders kijken wat is het beste, handigste of goedkoopste voor henzelf.

Het draait om “ik”
De manier waarop ouders naar opvang zoeken en daar vervolgens ook naar handelen herken ik ook in het geloof of in de kerk. “We” gaan ervan uit dat “de kerk” exclusief voor ons is. Het moet vooral in onze eigen behoefte voorzien. Wat voor onszelf werkte toen we zelf nog kind waren is ook goed voor de kinderen van nu.  Maar het is ook goed om verder te kijken. Wat hebben de kinderen van vandaag werkelijk nodig?

Ga geloven als een kind
In Mattheus 18 vanaf vers 1 vragen de discipelen aan Jezus: “Wie is het belangrijkste in het Koninkrijk van God?” Jezus wijst zijn discipelen erop dat ze moeten gaan geloven als een kind.

Ik zie daar wel een uitdaging voor ons als volwassenen. Concreet gemaakt: Wat minder ik en wat meer vanuit het kind bezien. Niet alleen in de kinderopvang maar ook in de kerk. Als we dat met z’n allen doen gaan er vast mooie dingen gebeuren!

Hoe zie jij dat? Hou jij alles het liefst bij het oude en vertrouwde of durf jij te gaan denken vanuit het kind?

Beeld: ANP