Je grijpt elke dag 66 keer naar je telefoon. Is dat geen probleem?

Je grijpt elke dag 66 keer naar je telefoon. Is dat geen probleem?

6 oktober 2019 1

Schokkende cijfers. Per dag grijpen mensen gemiddeld 65,8 keer naar hun telefoon. Volgens onderzoekers van AppOptix kijk je in totaal 4 uur per dag naar het scherm van je telefoon. 4 uur per dag! Dat kan toch niet goed voor je zijn?

Persoonlijk moest ik erg wennen toen mensen om mij heen net een smartphone kregen. Midden in een zin pakten mensen hun telefoon tevoorschijn. Het gesprek werd onderbroken, de aandacht ging naar het scherm en het gesprek viel stil. Pas toen ik zelf een smartphone kreeg merkte ik hoe makkelijk dat gaat. Alsof je niet merkt dat je de verbinding met de ander verbreekt. Ik hoor ook van veel mensen die (klein)kinderen op bezoek krijgen dat die zo in beslag zijn genomen door hun telefoon dat een normaal gesprek bijna onmogelijk is geworden. We zijn online, maar maken we ook nog echt verbinding met elkaar?

Verbinding met een glimlach
Toen ik een preek schreef voor de Vredesweek, las ik een mooi citaat:

Vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde.’

Het wordt toegeschreven aan Moeder Theresa. Een glimlach doet ontspannen. Het is het teken aan een ander dat het goed is, een uitnodiging tot contact. Echte verbinding begint bij het menselijk contact: een ander zien, spreken en in zijn/haar nabijheid zijn.

Dat online-contact het niet haalt bij echt contact laat Twitter zien. Mensen schrijven teksten op Twitter die ze nooit één op één tegen iemand zouden zeggen. De afstand die online-contact creëert zorgt voor verharding. Dat die ander een mens is net als jij, dat verdwijnt.

Geloven is verbinding maken
Daarom: een smartphone is prachtig voor allerlei praktische zaken. Echte menselijke verbinding kan het echter niet bieden. Uiteindelijk gaat het ook daarover in het geloof: God heeft met ons contact gemaakt door een echt mens die andere mensen nabij was en is. Verbinding via Wifi is mooi, maar echte verbinding is nog veel mooier– het liefst met een glimlach.

Hoe veel zit jij op je telefoon? Wat doet dat met het contact dat je met een ander maakt? Hoe vaak maak je echt contact?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Je grijpt elke dag 66 keer naar je telefoon. Is dat geen probleem?
  1. Marij-ke

    Ik zit eigenlijk nooit boven/op mijn telefoon.En het is verbluffend hoe dat werkt in echt contact. Je ziet de mensen om je heen je ziet ze vliegensvlug al starende op hun schermpje met oortjes in. Sommige met een koptelefoon. Maar wat er om hen heen gebeurd?? Gaat aan hun neus voorbij.
    Ze haalden levensgevaarlijke staaltjes uit. En ze hadden niet eens door dat ze bijna een medemens op hun hutkoffer als cadeau mis liepen in hun haast naar ja waarheen? Dat kan ik jullie helaas niet vertellen want ik kijk om mij heen.

    8 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.