Je haalt het slechtste in me naar boven

15 oktober 2018 0

‘You make me want to be a better person.’ Het is de bijzondere liefdesverklaring die de hoofdpersoon van As Good As It Gets geeft aan de vrouw op wie hij verliefd geworden is. In het Nederlands zeg je dan: jij haalt het beste in me naar boven. Jij zorgt ervoor dat ik mijn beste beentje voor zet, dat ik liefdevol en vriendelijk ben, dat ik glimlach, dat ik straal. Prachtig toch? Het tegenovergestelde wordt ook weleens gezegd: Jij haalt het slechtste in mij naar boven. Soms met een knipoog, van mensen die elkaar vinden in zwarte humor, of samen pranks uithalen. Maar soms ook mensen die je zodanig irriteren dat je er zelf onaardiger van wordt.

Als je te maken hebt met ziekte, bij jezelf of bij mensen voor wie je zorgt, dan krijg je ook te maken met een hele hoop gedoe met instanties. Gedoe met verzekeraars, met vergoedingen, met onbegrip van professionals en vooral met een hele hoop papierwerk, wachten, regels, wachten, uitstel en daardoor een hele hoop frustratie. Gedoe wat het slechtste in je naar boven haalt. Ik spreek helaas uit ervaring.

Wachten op antwoord

Voor onze zoon, die jeugdreuma heeft, wachten we al 4 maanden op een geschikte loopfiets. De indicatie was al rond, maar om het juiste type fiets te krijgen, dat blijkt een heel moeilijk proces. Waar verschillende beoordelaars bij betrokken zijn, die weken tijd nodig hebben voor het antwoord op een simpele vraag. Beoordelaars die je nooit zelf aan de lijn krijgt. En zo spreek ik wekelijks met telefonistes, die luisteren, informeren bij collega’s en uiteindelijk niks voor me kunnen doen.

Geïrriteerd

Ik ben een vriendelijk ingesteld mens, ik maak liever geen problemen, los dingen graag op. Maar naarmate het langer duurt, haalt de bureaucratie van de betrokken instanties, het slechtste in mij naar boven. Ik word geïrriteerd aan de telefoon, ik word boos en drammerig en ik verhef mijn stem. En dan baal ik van mezelf. Dit boze mens wil ik niet zijn. Ik wil liefdevol en geduldig zijn.
In de Bijbel lees ik dat Jezus ook boos werd om onrecht. Hij sprak mensen aan op hun gedrag, hij gooide zelfs een complete markt overhoop die de rust van Gods tempel verstoorde. Jezus was niet alleen maar lief en geduldig. Hij was duidelijk en recht door zee. Hij kwam op voor de zwakken en  vocht tegen onrecht.

Meer zoals Jezus

Ik haal even diep adem en zeg tegen de telefoniste dat ik begrijp dat zij er ook niks aan kan doen. Ik zeg dat ik niet zo boos tegen haar wil doen, maar dat ik me zo gefrustreerd voel. En dat begrijpt deze telefoniste ook. En zo hang ik op, nog zonder oplossing. Maar ik heb mijn punt gemaakt en ben toch bij mezelf gebleven, niet die die boze mens die ik niet wil zijn, maar meer als mezelf en een beetje meer als  Jezus.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder