Je lichaam liegt niet: Zo herken je dat het eigenlijk teveel is

Je lichaam liegt niet: Zo herken je dat het eigenlijk teveel is

26 oktober 2021 0

Ken je dat? Je gaat eens een uurtje langer door met werken, of je slaat je pauze over en eet een boterham achter je bureau… Misschien moet je even tijdelijk pieken, dan is dat geen punt natuurlijk. Maar hoe voorkom je dat dit een patroon wordt, en je structureel over je grenzen gaat?

Een agenda slibt soms ongemerkt dicht. Daardoor heb je niet altijd direct door dat je eigenlijk teveel doet. Dat je emmer een beetje aan het overlopen is. En dat je – hoe hard je ook werkt – toch achter de feiten aan blijft hollen. Maar…. je lichaam is je grootste hulp. Omdat je lichaam vaak wel op tijd signalen geeft. Daarom is het goed om die signalen te leren kennen. 

Maakbaarheidsdenken

En dat is niet zo makkelijk of logisch als je in eerste instantie denkt. Want in onze haast, en vooral ook door ons maakbaarheidsdenken, zijn we het wat verleerd om stil te staan bij wat ons lichaam ons wil vertellen. Daarbij gaan we ook nogal dualistisch om met hoofd en lijf. Zo grijpen we als we hoofdpijn hebben al snel naar een aspirientje. Ja, het dempt de hoofdpijn, maar is die hoofdpijn geen seintje van iets anders? Dat je bijvoorbeeld wat rust nodig hebt, even weg van het scherm moet, of een uurtje eerder naar je bed moet gaan?

Je lichaam is eerlijk

Met ons hoofd kunnen we ook nog eens veel stress-gerelateerde klachten wegredeneren. Maar ons lichaam is altijd eerlijk. Wat zegt die buikpijn die op komt zetten als we een lastige opdracht moeten doen, of een confronterend gesprek hebben met een collega? Of waar komt die stijve rug vandaan, die pijnlijke nek? Leggen we de lat misschien te hoog, of dwingen we onszelf tot onhaalbare deadlines? 

Grip

Ik weet waarover ik het heb. Jaren terug riep mijn lichaam heel hard: STOP! Maar ik was er doof en blind voor, en dacht dat ik door net even wat harder te werken, weer grip kon krijgen op die alsmaar groeiende berg werk en opdrachten. Maar als je heel lang de signalen van je lichaam negeert, krijg je op een gegeven moment de rekening. Door die ervaring – waar ik gelukkig ook weer van herstelde door heilzame veranderingen in mijn leven door te voeren – ben ik me nog bewuster geworden van mijn lichaam. 

Je lichaam is geen machine

Je lichaam is geen machine die simpelweg de opdrachten moet uitvoeren die je hoofd geeft. Je bent geest, ziel en lichaam. Een totaalpakketje. En hoewel ons hoofd vaak de boventoon voert, is het van het allergrootste belang om het lichaam te blijven voeden en voelen. 

Vind je dat lastig? Dan kun je misschien baat hebben bij Mindfulness waardoor je je zintuigen opnieuw ontdekt. Of door te gaan wandelen, waardoor je hoofd een minder prominente rol krijgt en je je andere zintuigen aan het werk zet. Beiden hebben mij erg geholpen, en nog steeds, want ik val maar al te snel terug in oude valkuilen.

Probeer de volgende keer dat je lichaam een seintje geeft, eens niet meteen te zoeken naar een snelle oplossing: koffie of een aspirine, maar vraag jezelf af: Wat wil mijn lichaam zeggen? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap