Je vrij voelen in je hoofd

Je vrij voelen in je hoofd

24 mei 2021 0

Quarantaines, oorlog of jezelf niet kunnen zijn. Het helpt allemaal niet om je vrij te voelen in je hoofd. Ja, ik voel me vrij. Maar ik weet ook dat ik mezelf soms beperk. In deze blog beschrijf ik wie en wat mij vertrouwen geeft, zodat ik mij vrij voel in mijn hoofd.

We wonen in een vrij land, waar veel ruimte is voor verschillende meningen. Maar dat is niet altijd zo geweest en wordt niet altijd zo ervaren. In de oorlog was er geen vrijheid zoals die er nu is. Toch was het ook toen mogelijk om vrijheid te voelen. Vrijheid in mensen die opkwamen voor de zwakkeren, hulp boden aan de onderdrukten. Zij hebben een stukje vrijheid gevoeld en gegrepen en weer een stukje vrijheid door kunnen geven aan anderen. Ik las ooit een quote van Edith Eva Eger, overlevende van de Holocaust. Eigenlijk is het een uitspraak van haar moeder, die Edith gerust wilde stellen toen ze afgevoerd werden: 

“We don’t know where we’re going, we don’t know what’s going to happen, but no one can take away from you what you put in your own mind.”

Edith Eva Eger

“We weten niet waar we heen gaan, we weten niet wat er gaat gebeuren, maar niemand kan afpakken wat je in je gedachten stopt.” 

Altijd vrij in mijn hoofd

Ik heb me in mijn leven meestal redelijk vrij gevoeld. Natuurlijk vond ik als puber de regels van mijn ouders veel te streng. Of had ik soms een werkgever die me teveel op de huid zat. Ik voelde weleens druk van buitenaf om in een vorm te passen waarin ik me niet vrij voelde. Maar in mijn hoofd heb ik me altijd vrij gevoeld. Ik weet niet of ik overkwam als een dromerig kind vroeger. Maar ik heb uren in mijn hoofd geleefd. Dagdromend en fantaserend. In mijn hoofd had ik alle vrijheid om stappen te zetten die ik in het echt nooit zou hebben gedurfd.

Vertrouwen om je vrij te voelen

Je gedachten, je gevoelens en je innerlijk leven zijn de plekken waar niemand anders aan kan komen. De grootste reden voor onvrijheid in je hoofd, ben je vaak zelf. Je beperkt jezelf door te klein over jezelf te denken. Door een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Of omdat je niet groot durft te dromen. En dat is stiekem ook wel herkenbaar bij mijzelf. Ja, ik voel me vrij. Maar ik weet ook dat ik mezelf soms beperk. Omdat ik grote dromen niet aandurf. Of omdat ik denk dat ik iets niet kan. Gelukkig heb ik lieve mensen om me heen en mijn geloof in God. Zij stimuleren me om groots te dromen en te reiken naar de sterren. Zij geven me het vertrouwen dat ik echt vrij kan zijn in mijn hoofd, zelfs van de kritiek van mijzelf. 

Niemand kan wegnemen of afdoen aan wat jij in je hoofd bedenkt. Droom groots! En zoek mensen om je heen die je helpen je vrijheid uit te bouwen, in plaats van die te beperken. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder