MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

Op zoek naar hoop

Misschien is je hart bezwaard en het leven te moeilijk voor je geworden. Of misschien zijn er onverhoorde gebeden, teleurstellingen of misstappen waarvan je dacht dat je ze nooit zou maken. Vraag je je af of je ooit weer gelukkig zult zijn en weer onbevangen door het leven kunt gaan?

Seizoenen van het leven

Als je dit herkent en het gevoel hebt dat niets vanzelf komt, kijk dan eens naar de seizoenen.
In de lente is er een verwachting, een verrassing. Groen komt op, je ontdekt weer waar je ooit tulpenbollen hebt geplant. Maar in de winter is alles nog dor, koud en kil. De aarde wacht in een soort heilige stilte op iets nieuws, iets hoopvols. Dat kan ook in je geestelijk leven zo zijn. Winter in je lijf, in je leven. Misschien trekt het idee om God op te zoeken in de bijbel je al helemaal niet en verstop je liever de bijbel achter een stapel andere boeken.
Het kan zijn dat de winter in jou maakt dat je naar woorden moet zoeken, en dat je maar bar weinig voelt: alsof je te hard gerend hebt en naar adem moet happen. Wat vind je van de gedachte dat na de winter de lente komt?

Eerlijk zijnen hoop hebben

Die winter mag best even duren, dat geeft niks. De lente kun je namelijk niet forceren: gun jezelf de tijd om te verwerken, om onrustig te zijn. Doe niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet blij te doen alsof. Je mag oprecht bang zijn, wees eerlijk over je zorgen en heb hoop. Want na de winter komt écht de lente en eens zul je God (weer) kunnen danken!

Hoopvolle tekst in de bijbel

In de bijbel staat een mooie hoopvolle tekst die hier over gaat. ‘Waarom ben ik zo bedroefd, waarom zo onrustig van binnen? Ik moet op God vertrouwen. Eens zal ik hem weer danken. Hij zal mij redden, hij is mijn God.’ Dit staat in Psalm 42:6.