Zou jij op een dak willen gaan zitten om overzicht te krijgen?

Terwijl ik naar mijn konijn en de kippen liep, hoorde ik gisteravond eenden kwaken. Van boven. Het klonk raar, want ze kwaakten niet zoals ze doen als ze vliegen, maar zoals ze langs de waterkant kwaken. Een beetje gemoedelijk. Maar nu niet langs de waterkant maar van boven… Ik vond ze op het dak van de achterburen. Misschien ligt het aan mij, maar ik had het nog nooit gezien. Ik realiseerde me dat dat natuurlijk niet onmogelijk is. Eenden kunnen nu eenmaal vliegen. Maar met hun vliezen had ik ze niet op een dak verwacht. Kennelijk hadden ze behoefte aan wat overzicht.

Lui?

De foto op Facebook leverde leuke reacties op. Kennelijk zijn eenden lui en vliegen ze eigenlijk niet zo graag, leerde iemand van Kikker van Max Velthuijs. Dat paste wel bij mijn beeld dat ik ze daar niet verwacht had.

Geen overzicht als je je onderdompelt

Iemand anders zei: ‘Je krijgt een betere kijk op je leefomgeving wanneer je uit je comfort zone stapt.’ Een doordenkertje die me eerst eraan herinnert dat ook mijn kat en de kippen het liefst het hoogste punt zoeken om overzicht te hebben. Ik zou dat misschien ook eens moeten doen. Ben ik dan lui zoals eenden zouden zijn? Nee, ik dompel mezelf juist graag ergens in onder. Met het gevaar dat ik soms bijna verzuip in wat ik allemaal doe. En ik ben volgens mij niet de enige. We weten het vaak heel goed tegen elkaar te zeggen, over plannen, en nee-zeggen en dat soort overlevingsstrategieën. Maar zelf doen is nog eens wat anders. Mij ontbreekt vaak het overzicht. Steeds moet ik dan inderdaad even een stap terug doen, of erboven gaan staan om weer overzicht te krijgen.

Uit je comfortzone

Maar daarmee moet je wel uit je comfort zone stappen. Hoe gek het ook klinkt als een ander het zegt, maar gewoon doorgaan voelt nog altijd het comfortabelst. Iemand die zegt hoe het anders zou kunnen vinden we toch vaak een indringer in onze agenda. Alsof iemand een stok tussen de spaken van ons wiel zet. Maar als je eraan overgeeft kun je wel ervaren hoe fijn het is om inderdaad een betere kijk op je leefomgeving, of op je werk of je gezinsleven te krijgen.

Overzicht vanaf het hoogste punt

Het is daarom ook denk ik niet voor niets dat Jezus vaak het hoogste punt opzoekt. Niet alleen tijdens de Bergrede, maar ook op momenten dat hij zich terugtrekt voor gebed. Op een berg heb je meer overzicht. Hier zijn hemel en aarde dichter bij elkaar. Alsof je doordat God dichterbij is daar op die berg beter kunt onderscheiden, en je beter kunt concentreren en kunt focussen op wat echt belangrijk is. Jezus deed het en sprak wijze woorden vanaf die plek. Wij moeten het misschien ook maar eens wat vaker hogerop zoeken, om te kunnen onderscheiden wat echt belangrijk is. En bij gebrek aan bergen moeten we dan misschien maar eens het dak op, of de boom in.

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
 •  

  Familie de Bruin

  Heel veel geluk in de toekomst!
 •  

  Vervolgden

  Vader, wees met iedereen die vervolgt wordt om wat hij/zij gelooft. Wees met iedereen die, zoals het Nederlands Bijbelgenootschap en partners, soms met gevaar voor eigen leven, voor deze vervolgden blijft 'zorgen', en, in het geval van Christenen, probeert Uw woord te blijven verspreiden, bv door bijbels te verspreiden. Maak aUb een eind aan vervolging van andersdenkenden en andersgelovigen
 •  

  onze buurtjes

  Wat is het fijn dat we nog mogen genieten van jullie allen knarse knarre en dan een beetje zorg dit is onze naaste liefde die wij geleerd hebben uit de Bijbel
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars