Hoe zie jij er uit? – van Happy Socks tot zuurstofslangen

Vrijdag ging ik op bezoek bij mijn opa. Dat klinkt niet zo bijzonder, maar opa ligt in het ziekenhuis. Mijn opa is 92 en de situatie was redelijk kritiek, maar het is een taaie, hij lijkt inmiddels wat op te knappen. En zo kwam het dat ik vrijdagavond met mijn zus en mijn oma aan zijn ziekenhuisbed zat. Hij was duidelijk kortademig en oogde fragiel, in zijn neus een zuurstofslangetje en in zijn arm een infuus, maar hij had volop praatjes, zoals we van hem gewend zijn.

Zonder toeters en bellen

Hij vroeg oma om wat kleingeld, want hij zou zondag naar de kerkdienst van het ziekenhuis gaan en dan kon hij de collecte natuurlijk niet overslaan. Hij meldde er direct bij dat hij zonder al die toeters en bellen, zonder slangetjes ging. Ik zag mijn oma fronsen en zei nonchalant: Nou, opa, dat zou ik maar eerst even aan de zuster vragen.  Daar stemde oma direct mee in. Opa sputterde nog wat na, waarop ik met een knipoog zei: ze zijn hier allemaal ziek hoor, dus je loopt vast niet voor aap. Daar moest hij wel om lachen.

De leukste sokken

Ikzelf was zondag uitgenodigd voor een opdraagdienst van de kinderen van verschillende vrienden van ons, in een kerk in de omgeving. Ik kleedde me ’s ochtends met zorg aan, want ik wilde er wel leuk uit zien natuurlijk. Broek omgeslagen, lage schoenen en dan mijn mooiste sokken. Ik heb een hele collectie echte en onofficiële Happy Socks en heb wel 4 paar geprobeerd totdat ik het beste paar bij mijn outfit koos. En toen moest ik ineens aan opa en zijn slangetjes denken.

Op bezoek in de kerk

Op bezoek gaan in een kerk, waar je normaal gesproken niet (vaak) komt, het maakt voor mij dat ik er leuk uit wil zien. Ik denk na over wat ik bij elkaar raap. Want ik wil niet voor gek lopen. Net als opa eigenlijk, die niet als een oud kneusje (zijn woorden) naar de kerk wil, maar zonder zuurstofslangen.

Toch geloof ik dat het God niks uit maakt hoe we komen, we mogen komen zoals we op dat moment zijn. Waar we onszelf prettig bij voelen: in ons goeie goed, ons ouwe kloffie, met een zuurstofslang of zonder de leukste sokken…