MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

Waarom dankbaarheid gelukkig maakt – gastblog van Ernst-Jan Pfauth

Dankbaarheid maakt gelukkig, maar in de prestatiemaatschappij is het niet altijd makkelijk daarnaar te handelen. We worden aangespoord de mooiste auto rijden, de spannendste reizen te maken en mee te kunnen praten over alle films, series en boeken die er op dat moment toe doen. Daarmee vertellen we onszelf en elkaar de hele tijd dat we het nog niet goed genoeg hebben en vergeten we te genieten van vandaag.

Dankbaarheid en welzijn

Een jaar geleden merkte ik die chronische ontevredenheid op bij mezelf. En toen ik het eenmaal doorhad, zag ik deze onvrede ook terug bij anderen. Ik besloot te onderzoeken waar we wél voldoening uit halen. Daarvoor las ik talloze zelfhulpboeken en wetenschappelijke studies en ontdekte ik dat er een duidelijk verband bestaat tussen dankbaarheid en welzijn. We worden er tevredener, optimistischer, vriendelijker en empathischer van. Dat gebeurt alleen niet zomaar, we moeten het altijd actief blijven beoefenen. Eigenlijk is het als met het schoonmaken van je huis, dat doe je ook niet één keer, dat moet je blijven doen.

De goede dingen van een dag

Inmiddels schrijf ik al een halfjaar elke dag drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Ik sta dan stil bij de goede dingen van die dag. Bijvoorbeeld een leuk gesprek met collega’s, een lekkere maaltijd of de schoonheid van de natuur. Daarbij beschrijf ik ook waarom ik daar dankbaar voor ben, zodat ik erachter kom wat de betekenis van die gebeurtenis in mijn leven is. Het is een heel positief ritueel geworden om de dag mee af te sluiten.

Dankboek

In een maatschappij waar we elkaar via reclames en media steeds vertellen dat onze levens nog niet goed genoeg zijn, laat een dankboek ons elke dag zien hoeveel goede dingen ons al ten deel vallen. Ik merk dat ik, sinds ik een dankboek bijhoud, veel opmerkzamer ben geworden voor mooie en belangrijke dingen in het leven. Ik hoop dat ook jij door dit ritueel meer voldoening gaat vinden.

Ernst-Jan Pfauth is mede-oprichter van De Correspondent. Speciaal voor Mijnkerk.nl schreef hij deze gastblog. Onlangs publiceerde hij het Dankboek, een dagboek voor een tevredener leven. Daarin kun je een halfjaar lang elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Zie dankboek.nl voor meer informatie.

Illustratie Ernst-Jan Pfauth gemaakt door Cléa Dieudonné