Waarom ik houd van alles wat glittert

Waar het precies vandaan is gekomen weet ik niet, maar ik heb een enorme zwak voor kerstkitsch. Vooral als het ook nog eens religieus getint is. Dus als ik opeens ergens een kerstwinkel ontdek, dan ben ik niet te houden en moet ik gewoon even gaan kijken.

Kersthemel

Dit keer ontdek ik een bloemenzaakje dat helemaal is omgetoverd tot één grote kersthemel. Mijn ogen komen tijd te kort om alles op te slokken. De kleine ruimte staat vol met overvolle kerstbomen. Allemaal even kleurrijk maar toch overzichtelijk op thema. Tot mijn grote vreugde ontdek ik een kerstboom met religieuze afbeeldingen en voorwerpen. Een gouden misboek, de heilige familie achter een doorzichtig venster, een gouden kruis met lampje er in, waardoor het kersttafereel goed zichtbaar wordt. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel.

Genieten

Natuurlijk ga ik door de knieën en koop een paar van deze prachtige versieringen voor mijn boom thuis. Bij het afrekenen raak ik in gesprek met de verkoopster, omdat er enige verbazing is ontstaan over het feit dat ik als protestantse dominee dit o zo prachtig vind. Ze begint te vertellen over haar moeder, die nooit van iets kon genieten, die tot op haar sterfbed heeft geworsteld met God. ‘Als ik haar dan zei: Kijk eens mam, hoe de zon mooi schijnt…dan keek ze weg. Genieten kwam niet in haar woordenboek voor. De kerstboom kwam op kerstavond pas in huis en werd op Tweede Kerstdag al weer afgetuigd.’ Ik hoor het teleurgestelde kind in haar.

Glorie aan God

Veel kan ik er niet op zeggen. Ik weet dat er kerken zijn waar elke vorm van genot onder verdachtmaking ligt. Misschien heeft mijn knieval voor het geschitter van kerstkitsch daar wel mee te maken. Dat het een onbewuste daad is van verzet tegen afgedwongen soberheid, die zover kan gaan dat er voor mensen niets meer te genieten valt en het glorie aan God van schrik niet meer gezongen wordt.
Terwijl ik wacht op de versieringen die met veel zorg worden ingepakt, loop ik nog even een rondje door de winkel en neurie zacht: Gloria in excelsis Deo!