Jodendom en christendom: de verschillen en overeenkomsten

Jodendom en christendom: de verschillen en overeenkomsten

22 augustus 2021 0

Voor mij was het jodendom leren kennen en begrijpen soms een ingewikkelde sudoku-puzzel. Je hebt namelijk het joodse geloof, het joodse volk en de inwoners van Israël . Dit is soms hetzelfde maar zeker niet altijd. Deze blog gaat over het joodse geloof en het joodse volk. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen joden en christenen?

Het ‘joodse’ deel van de Bijbel heet de Tanakh, christenen noemen dit het Oude Testament. Hier staat niet alleen de geschiedenis van het joodse volk in maar ook bijvoorbeeld de wetten van het joodse geloof en belangrijke liederen. De joden geloven dat God hen als speciaal volk heeft uitgekozen om die wetten te volgen. Door het volgen van de wetten eren zij God en geven zij het goede voorbeeld aan alle andere mensen op aarde. De belangrijkste wetten zijn de Tien Geboden. Veel mensen volgen deze geboden ook als ze christelijk zijn of niet gelovig. Sommige joodse gelovigen volgen de wetten strenger dan andere joodse gelovigen. Joodse gelovigen mogen bijvoorbeeld van vrijdagavond tot zaterdagavond  niet werken. Dan is het een rustdag. Voor sommige strengere joodse gelovigen betekent dit dat zij zelfs de lichtknop niet mogen omdraaien. 

Familie door dik en dun: joden en christenen

Jezus en zijn volgelingen waren zelf ook joodse gelovigen die woonden in het gebied dat nu Israël en Palestina is. Jezus vond dat zijn volk teveel bezig was met het volgen van de wetten. Hij had wel eerbied voor de wetten .Maar hij vond dat God ook van mensen houdt die de wetten niet geweldig naleven, zoals dieven en moordenaars. Zijn boodschap: God houdt van iedereen ook als ze (keer op keer) fouten maken.  Veel joden volgden Jezus en zij werden de eerste christenen. Veel andere joden volgden Jezus niet en bleven trouw aan het joodse geloof. Dat is waarom we nu joden én christenen hebben.

Overeenkomsten jodendom en christendom

De belangrijkste overeenkomsten tussen het jodendom en christendom zijn:

  • Joodse gelovigen en christenen geloven in dezelfde God, al spreken de meeste Joden zijn naam niet uit
  • De joodse Tanakh is het christelijke Oude Testament
  • Joodse en christelijke gelovigen volgen allebei de Tien Geboden

Verschillen jodendom en christendom

De belangrijkste twee verschillen tussen het jodendom en christendom zijn:

  • Voor Joodse gelovigen zijn de wetten van God het belangrijkste om te volgen (om een goede relatie met God te behouden). Bij christenen mogen alle mensen bij God horen doordat zij gered zijn door de dood (Goede Vrijdag) en het weer opstaan (Pasen) van Jezus
  • Joodse gelovigen geloven in een Messias (redder) die naar de aarde zal komen om vrede en geluk aan alle mensen te brengen. Volgens christenen is Jezus Christus de door God gezonden Messias (redder)

Meer weten?

Jodendom, christendom, islam

Het jodendom, christendom en de islam zou je kunnen zien als broertjes of zusjes van elkaar. Ze hebben allemaal dezelfde Vader (of Moeder). Ze lijken op elkaar maar gaan toch allemaal hun eigen weg. Ze ‘kibbelen’ wat af maar hebben ook respect voor elkaar (in de ideale situatie). En diep van binnen zijn ze allemaal ervan overtuigd dat zij het liefste kind zijn.

Deze blog is geschreven door Heleen de Graaf. Heleen de Graaf studeerde humanistiek en religiewetenschappen in Utrecht. Ze werkt momenteel voor de Protestantse Kerk Nederland.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Heleen Küdün-de Graaf
Heleen Kudun-de Graaf