Kerst: geven is leuker dan krijgen (+ video)

Kerst: geven is leuker dan krijgen (+ video)

25 december 2021 0

Kerst is bij uitstek de gelegenheid om te delen. We vieren het met rituelen waarin we met aandacht geven en delen met elkaar. Het delen van wat je hebt met anderen verrijkt je leven en is stiekem nog leuker dan krijgen. Geven is de kern van het kerstverhaal vanuit de christelijke traditie.

Met kerst wordt Jezus geboren. Als Hij naar de wereld komt, dan geeft God zichzelf aan de mensheid. In de kwetsbaarheid van een pasgeboren kind ligt tegelijkertijd de grootsheid van God. In dat kindje schenkt God de wereld verlossing. Jezus is een geschenk aan de wereld, zonder dat de wereld daar iets voor moest doen. We noemen dit ook wel ‘genade’.

Hoe je kunt geven tijdens kerst

Juist vanwege dit geschenk krijg ik zelf tijdens de kerstdagen ook de neiging om te delen. Anderen doen dat ook. Om me heen zie ik mensen die maaltijden organiseren voor dak-en thuislozen. Of muzikanten die kerstliederen zingen op straat. Anderen geven weer cadeaus of een beleving aan elkaar. Omdat ons allemaal dit kerstkind is gegeven, dit teken van licht dat nooit dooft, voelen we ook aan dat iedereen erbij moet horen. Niemand hoort met kerst alleen en verlaten te zijn.

Kerst steekt boven alle andere dagen uit

Kerst steekt boven alle andere dagen uit. ‘Gezegend zijn de dagen waarop de hele wereld betrokken is bij een samenzwering van liefde’ zei Hamilton Wright Mabie. Zo is het precies. Deze liefde is begonnen bij God en gaat vanuit Jezus over de aarde. Bij dit wonder staan we tijdens kerst stil. God geeft zichzelf helemaal aan en voor de mensheid. Daarom ga je als mens zelf ook delen. Geven is daarom veel leuker dan krijgen. Door te geven belichaam je de kerstgedachte.

Wat zou jij geven met kerst?

Lees ook: 5x Zo wordt kerst net even anders

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard