Kerstmeditatie: troost en vreugde voor de wereld [Eerste Kerstdag]

Kerstmeditatie: troost en vreugde voor de wereld [Eerste Kerstdag]

25 december 2020 0

Comfort en Joy, troost en vreugde: we hebben beiden nodig. Juist nu. Want we hopen allemaal dat Kerst vreugde en feest zal brengen na een moeilijk jaar. Er wordt veel veerkracht en flexibiliteit van ons verwacht en door de lockdown kunnen we maar weinig samen Kerst vieren. Tijdens de kerstdagen hopen we je op MijnKerk lichtpuntjes te brengen. Ook als je niet veel van deze maand verwacht, mogen we de boodschap van het goede nieuws brengen. Samen gaan we op zoek naar de betekenis van Kerst in coronatijd.

Kerst is goed nieuws. Na een pittig jaar brengt Kerst troost en vreugde naar jou en naar een wereld die moe is en gehavend. De boodschap over de baby die geboren is in Bethlehem is dat God zich bij ons aansluit. God blijft niet ver weg staan en kijkt niet van een afstandje toe. God komt naar ons toe, loopt met ons mee en verblijft bij ons.

Lezen: Lucas 2: 1-7 (NBV)

In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrijven. Deze eerste volkstelling vond plaats tijdens het bewind van Quirinius over Syrië. Iedereen ging op weg om zich te laten inschrijven, ieder naar de plaats waar hij vandaan kwam. Jozef ging van de stad Nazaret in Galilea naar Judea, naar de stad van David die Betlehem heet, aangezien hij van David afstamde, om zich te laten inschrijven samen met Maria, zijn aanstaande vrouw, die zwanger was. Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad.

Meditatie (Justin Welby)

Een lichtpuntje te midden van alle moeilijkheden van dit jaar was de manier waarop mensen voor elkaar hebben gezorgd op een gulle en moedige manier. Cynisme over de gemeenschap is vaak overweldigd door liefde voor de naaste. Het is stressvol geweest en angstig, maar we hebben ons niet afgesloten van elkaar. Er waren ontelbare wonderbare daden van vriendelijkheid en zorg, waarin mensen zich ook opofferden voor elkaar.
We hebben deze goede daden in de gezondheidszorg en de zorg voor elkaar, we hebben ze gezien in de samenleving en in onze buurten. Meestal kwamen ze niet vooruit uit de macht of de positie die mensen hebben maar uit liefde en kwetsbaarheid.

Dat is precies het soort liefde dat we vieren met Kerst. Liefde die de handen vuil maakt. Liefde die open en gul is. Liefde die, zonder veel poespas, het verschil maakt. Dat we die liefde, Gods liefde in Jezus Christus, mogen vinden deze Kerst. Dat we die liefde, Gods liefde in ons, mogen delen deze Kerst. En dat we, als we ontvangen en als we geven, de troost en liefde mogen kennen, die Gods cadeau aan ons is.

Geven

Is er een cadeau – niet één, gekocht in de winkel of mooi ingepakt – dat je misschien zou moeten geven aan iemand anders vandaag?
Hoe zou zo’n cadeau troost en vreugde kunnen brengen aan iemand deze Kerst?

Gebed

God van troost en vreugde, we bidden dat we uw aanwezigheid bij ons mogen kennen en dat wij uw tedere, vreugdevolle liefde brengen naar anderen, deze Kerst en altijd. Amen.

Luistertip

De kerstcampagne Comfort & Joy is oorspronkelijk geschreven door de Church of England.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink