Kerstmeditatie: troost en vreugde voor de wereld [tweede kerstdag]

Kerstmeditatie: troost en vreugde voor de wereld [tweede kerstdag]

26 december 2020 0

Comfort en Joy, troost en vreugde: we hebben beiden nodig. Juist nu. Want we hopen allemaal dat Kerst vreugde en feest zal brengen na een moeilijk jaar. Er wordt veel veerkracht en flexibiliteit van ons verwacht en door de lockdown kunnen we maar weinig samen Kerst vieren. Tijdens de kerstdagenhopen we je op MijnKerk lichtpuntjes te brengen. Ook als je niet veel van deze maand verwacht, mogen we de boodschap van het goede nieuws brengen. Samen gaan we op zoek naar de betekenis van Kerst in coronatijd.

Op een donkere berghelling buiten de slapende stad waren herders de eersten die het vreugdevolle nieuws hoorden dat Jezus is geboren. Een boodschap van vrede en vreugde voor iedereen, die wordt gevierd door een oneindig engelenkoor en door kerstliedjes in kroegen en kerken, huizen en straten over de hele wereld.

Lezen: Lucas 2: 8-14 (NBV)

Die nacht waren er herders in de buurt van Betlehem. Ze pasten buiten op hun schapen. Opeens stond er een engel tussen de herders, en het licht van God straalde om hen heen. De herders werden bang. Maar de engel zei: ‘Jullie hoeven niet bang te zijn, want ik breng jullie goed nieuws. Het hele volk zal daar blij mee zijn. Vandaag is jullie redder geboren: Christus, de Heer. Hij is geboren in Betlehem, de stad van David. En zo kunnen jullie hem herkennen: het kind ligt in een voerbak en is in een doek gewikkeld.’ En plotseling was er bij de engel een hele groep engelen. Ze eerden God en zeiden: ‘Alle eer aan God in de hemel. En vrede op aarde voor de mensen van wie God houdt.’

Meditatie (Martha Collison)

Kerst zou geen kerst zijn zonder eten, zeker als we het delen met anderen. De beperkingen van de laatste maanden zijn moeilijk geweest voor ons. We hebben de kans gemist om elkaar te ontmoeten en eten te delen.

Als we zitten en eten kunnen we ook ontdekken dat God bij ons zit en mee-eet. Of we nu alleen zijn of met anderen, of we nu feestvieren of stil zijn, in onze kameraadschap en onze dankbaarheid kun je Gods aanwezigheid opmerken.

Het is de kern van Kerst. Daarom ook niet verrassend dat Bethlehem ‘broodhuis’ betekent. In Jezus ontmoet God ons waar we zijn, God zit bij ons, God deelt zijn brood en eet met ons.

Joy to the World! The Lord is come;
Let earth receive her King;
Let every heart prepare him room


Gods liefde ontdekt, Gods liefde ontvangen en God liefde gedeeld. Dat is de boodschap van Kerstmis, voor herders op een rustige berghellling, en voor ons waar we ons ook bevinden. Vreugde voor de wereld! Eer aan God! Vrede voor iedereen!

Geven

Het Engelse ‘Boxing Day’ (bij ons Tweede Kerstdag) was traditioneel een dag waarop dozen (boxes) eten en levensmiddelen gegeven werden aan mensen in nood in de gemeenschap. Hoe kun jij deze traditie voortzetten?

Gebed

God van de hele wereld, dat we vandaar het goede nieuws van uw liefde mogen horen, of het nu in een stil gefluisterd of een uitbundig lied is, en dat uw liefde vrede en vreugde mag brengen in en door ons. Amen.

Luistertip

De kerstcampagne Comfort & Joy is oorspronkelijk geschreven door de Church of England.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink