De kerstboom: symbool voor warmte en licht 

De kerstboom: symbool voor warmte en licht 

10 december 2019 0

Met de kerstboom (of dendeboom, zoals één van mijn kinderen vroeger zong) heb ik een haat-liefdeverhouding. De liefde ontstond ergens in de jaren zeventig. Ik fietste met m’n fietsje door de nieuwbouw van het kleine dorp waar ik woonde. Ik zag in (bijna) elk huis zo’n prachtig verlichte kerstboom staan. Ik voelde de warmte en het licht die hij bracht in deze gezinnen. Wat hunkerde ik naar zo’n mooi verlichte boom! Later kwam ik erachter dat zo’n boom niet alleen maar pais en vree is. 


In ons huis, dat ver van de nieuwbouw vandaan stond, kwam geen kerstboom. Ik denk dat mijn moeder eerst vond dat de kerstboom de aandacht weg haalde van het werkelijke feest. En dat ze het later wel prima vond, zo zonder al die naaldentroep. We hadden een kerstkrans(je): zo’n plastic geval met gekleurde lichtjes. Deze krans gaf me een klein beetje het gevoel dat wij ook meededen met kerst. Toen ik mijn ouderlijk huis verliet had ik voor het eerst een kerstboom in huis. Ik beloofde mezelf om nooit meer een kerst te vieren zonder boom. Want ja, die warmte en dat licht.

Niet perfect

Vorige week zocht ik een boom uit, een Nordmann. Want dat scheelt weer naaldentroep. De boom leek prachtig in het schemerdonker en in de stromende regen… totdat hij voor de deur stond en in huis gesleept werd. Samen met manlief zette ik de boom in de standaard. Scheef, bovenin kaal, veel te dikke stam en zoals altijd veel te groot. Al kibbelend probeerden we er nog iets van te maken. Eerst duwen, dan weer trekken en vervolgens de boom op de grond. Het was eén grote naaldenzee. Terwijl wij al knetterend samen de boom recht probeerden te krijgen, kwam een aardige vriend langs. Hij bemoeide zich er ook nog mee. Het resultaat: de boom weer plat op de grond. We constateerden dat de boom echt scheef was. Uiteindelijk staat de boom nu. Eerlijk is eerlijk, elk jaar staat de boom ook weer een klein beetje in de weg. Maar ja, die warmte en dat licht.

Is een kerstboom wel verantwoord?

Kan een kerstboom in huis eigenlijk wel? Geld uitgeven aan zo’n veel te dure Nordmann: kunnen we dat niet beter besteden aan mensen in werelddelen die niet eens wat te eten hebben? Om het maar niet te hebben over duurzaamheid. Of het feit dat er ergens anders op de wereld oorlogen gaande zijn terwijl wij vredig om de kerstboom zitten.

Licht om door te geven

Ik denk terug aan de jaren zeventig, dat gevoel op mijn fietsje van warmte en licht. En het gevoel dat we toch niet helemaal meededen met kerst. Dan denk ik eraan dat we blijkbaar een verbeelding van een verhaal nodig hebben. Een symbool dat ergens voor staat, dat ons eraan herinnert waar het over gaat in het leven. En dan hoop ik dat onze niet-volmaakte kerstboom symbool staat voor het licht en dat we in ons gezin vanuit dat licht in het leven staan. Bovendien hoop ik dat we het licht niet voor onszelf houden, maar iets ervan aan anderen geven. En dan zing ik zachtjes: “Oh dendeboom, oh dendeboom wat zijn je takken wonderschoon!”

Heb jij een kerstboom in huis? Wat betekent dit voor jou?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV